U staropazovačkom ataru 30 odsto površina više pod hlebnim zrnom

Optimalni rok za setvu pšenice je od 5. do 25. oktobra i ovih dana još uvek ima sejalica u njivama, ali polako se ovaj posao privodi kraju.

U staropazovačkom ataru će biti do 30 odsto površina više pod hlebnim zrnom, prvo su procene sa terena.

Stručnjaci savetuju, da se požuri sa ovim poslom dok još uvek ima malo vlage u setvenom sloju.

Na početku meseca je bilo inicijalne vlage, pošto je u septembru napadalo oko 170 litara kiše po kvadratu, u oktobru kiše nije bilo i postojeća vlaga se polako gubi. Septembarske kiše su doprinele lakšoj obradi zemljišta.

Pšenica posejana početkom meseca je na većini parcela lepo nikla, ali za njeno dalje jačanje, u skorije vreme joj je neophodna kiša, koja je potrebna i zrnu posejanom krajem meseca.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime