Delegacija Srbije na Eko mondo sajmu u Riminiju

Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (PKS) organizuje posetu delegacije Srbije trodnevnom Eko mondo (Eco mondo) sajmu cirkularne i zelene ekonomije koji se od sutra održava u italijanskom gradu Riminiju.

Uz predstavnike 28 kompanija i institucija u delegaciji su i predstavnici Grada Beograda.

Posebna pažnja ove godine biće posvećena tekstilnom i otpadu od hrane, kao i startapima i inovacijama.

Sajam je namenjen svim sektorima cirkularne ekonomije koji podržavaju ekološku tranziciju od upravljanja otpadom do zelene mobilnosti i infrastrukture.

Rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Siniša Mitrović istakao je da u trenutku kada ceo svet očekuje napredak u odlučnoj klimatskoj akciji Srbija ima dobre prilike i obavezu da aktivno ubrza zelenu tranziciju ekonomije i poveća otpornost i konkurentnost biznisa, sa planiranim investicijama u energetsku infrastrukturu i energetsku efikasnost.

On je objasnio da je Eco mondo odlična prilika da se naša delegacija upozna sa najbolje dostupnim tehnologijama, digitalnim i pametnim rešenjima koja su potrebna našoj industriji. Dodao je da su velika očekivanja da u direktnim razgovorima budu proverena rešenja i dinamika agende Srbije za upravljanje otpadom.

Program Eco mondo takođe obuhvata konferencije i stručne skupove o budućim tehnološkim trendovima, strategiji za implementaciju cirkularne ekonomije, projekatima u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (PNRR).

Na sajmu je prošle godine učestvovalo više od 69.000 posetilaca i 1.100 izlagača.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime