Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО SANSEVERIJA: Noćni proizvođač kiseonika u spavaćim sobama

SANSEVERIJA: Noćni proizvođač kiseonika u spavaćim sobama

402

U američkim naučnim časopisima navedeno je istraživanje koje je sprovela NASA, da biljka sanseverija prečišćava vazduh. Ova biljka iz vazduha upija toksine koji štete ljudima, kao što su formaldehid, ksilen, benhzin i toulen. Za razliku od drugih biljaka koje noću troše kiseonik, sanseverija odstranjuje ugljendioksid i ispušta kiseonik. Drugim rečima, ona je noćni proizvođač kiseonika, te bi je trebalo zimi uneti u spavaće sobe.

Piše: Biljana Nenković

Sanseverija ne zahteva preteranu negu, a pored prednosti kao što su minimalna briga i maksimalna dekorativnost, veoma je korisna biljka. Ona vazduh oplemenjuje negativnim jonima, koji često nedostaju u zatvorenom prostoru. Utvrđeno je da negativni joni dobro utiču na opšte zdravlje. A njih je u sobama sve manje u savremenom načinu života, zbog korišćenja grejanja, klime, jakih svetala i mnogih drugih električnih uređaja, koji narušavaju kvalitet vazduha.

Upija štetno zračenje računara

Sanseverija ima još jednu važnu karakteristiku – upija štetno elektromagnetno zračenje koje stvaraju računari. Zbog toga je korisno postaviti je u kancelariju ili u radnu sobu u kojoj ima kompjutera. Sanseverija je zbog toga svrstana u sam vrh liste poželjnih sobnih biljaka. Osim toga, veoma je dekorativna i pripada prvenstveno prostorima s minimalističkim dizajnom.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us