Ljutovo prestonica mlade rakije

Izreka „Rakija povezuje ljude“ nigde nije imala takvo puno značenje kao u subotu u Ljutovu, gde je održan 14. Festival mlade rakije. Spojila je dobra kapljica više od 3.500 ljudi svih generacija, koji su na salašu porodice Kopilović imali prilike da probaju desetak vrsta rakija od različitih vrsta voća. To je, naravno, dovelo do sjajne atmosfere po kojoj je ovaj festival nadaleko čuven.

Sudeći po dobrom raspoloženju, nije bilo loše rakije, ali je žiri ipak morao da odabere najbolje. Od više od tri stotine uzoraka odlučeno je da pobednički pehar ode u ruke Marinu Sudareviću za viljamovku. Odmah iza njega je dunja  destilerije „Pure fruit“, a treće mesto dobila je šljiva Darka Milunovića.

– Ako mene pitate nema neke tajne za dobru rakiju, treba samo kvalitetno voće i ljubav prema pravljenju rakije i samoj rakiji. Proizvodnjom rakije se intenzivno bavimo četiri godine, a inače je to porodična tradicija – kaže Marin. – Preporučujem sve rakije da se probaju, a posebno viljamovku, koja je posebna po ukusu i aromi, ali i tradiciji ljutovačke rakije.

Ovogodišnja smotra mlade rakije oborila je sve rekorde i po broju izlagača, uzoraka, vrsta rakija i posetilaca.

– Prezadovoljni smo ovogodišnjim festivalom, imali smo neočekivano veliki broj ljudi. Naš žiri je za tri dana odradio 304 uzoraka i najviše ih je oduševila viljamovka, dunja i šljiva, a potom i kajsija, koja je imala najviše, 74, uzorka – ističe organizator Saša Kopilović. – Mi smo mladi proizvođači, zaljubljenici u dobru kapljicu, koji se trudimo da napravimo nešto što nije uobičajeno. Mislim da se to prepoznaje i zato je ovako dobra atmosfera. Bez obzira što je sve puno, mi odavde ne idemo jer ako se izmestimo onda neće to biti to.

Ove godine je najmanje bilo šljivovice, ali su zato posetioci mogli da probaju rakije od banane, breskve, crbog duda, liker „kinder“ i druge netipične vrste najpopularnijeg alkoholnog pića.

Izvor: Subotica.com

Foto: Subotica.com

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime