Cikorija može da zameni kafu

Mnogi dan počinju kafom, iako ona može izazvati osećaj anksioznosti, povišen krvni pritisak, glavobolju, nesanicu. Zbog svega toga, sve su popularnije različite zamene za tradicionalnu kafu.

– Biljke sa lepim imenima sugerišu na lekovitost, lepo je početi dan sa čajem. Lepo je popiti čaj od miloduha, koprive, ali sa ruzmarinom i žalfijom treba biti oprezan zbog visokog pritiska. Preporučljiva je i nana. Te biljke sadrže esencijalne materije koje nas razbuđuju, a ne sadrže kofein – rekao je narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Napominje da zeleni čaj sadrži kofein, ali je zdrav, pa ko želi da izbaci kafu može da pređe na ispijanje zelenog čaja ujutru. Zeleni čaj je lekovitiji od crnog. Može da se kombinuje sa đumbirom, jasminom, nanom. Pije se posle sedam do osam minuta stajanja.

– Ne treba preterivati sa zelenim čajem, dve do tri šolje je dovoljno. Nije preporučljiv za malu decu zbog kofeina, ali je odličan za studente jer pomaže koncentraciji – istakao je travar.

Dodaje da se cikorija, vodopija ili konjogriz u našoj tradicionalnoj medicini koriste kao zamena za kafu, odnosno, koren biljke. Poznati naziv za tu zamenu je „divka“.

Takva zamena za kafu je bogata inulinom koji hrani pozitivne bakterije u crevima. Ipak, kako travar upozorava, ne treba da je uzimaju trudnice ili ljudi sa bolesnom žuči.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar