Festival vojvođanskih festivala

U sklopu Sajma turizma predstavio se Festival vojvođanskih festivala – Rogalj, pod sloganom „Rogalj prestavlja“.

Rogalj okuplja organizatore tradicionalnih vojvođanskih gastronomsko turističkih manifestacija u cilju njihove promocije i zajedničke saradnje. Na posebno uređenom prostoru, ispred Hale „Master“, pripremali su se specijaliteti kojima su posvećene poznate vojvođanske manifestacije. Posetioci su mogli da probaju, ali i vide kako se pripremaju kobasice u Sremu, Banatu i Bačkoj tj. u Turiji, Šidu, Bačkom Petrovcu, Novom Bečeju i Belom Blatu.

Bilo je i pasulja, čvaraka, gulaša, svinjokoljskih specijaliteta, specijaliteta od rečne ribe, krofni, langoša, ali i prikaz pečenja rakije i drugih gastronomskih užitaka.

Učestovali su: Kobasicijada Turija, Šidska kobasicijada, Bosanski lonac Krajišnik, Dani vesele mašine Kljajićevo, Manić Tisa 63 Novi Bečej, Međunarodni Bean festival Čenej, Zlatni sač Vojvodine, Beloblatska kobasica, Klobasafest Bački Petrovac i drudi.

Ukusne hrane i pića nije nedostajalo, pa su posetioci mogli da isprate kako se priprema hrana na tradicionalan način, a potom i da degustiraju pripremljene specijalitete.

Foto: Novosadski sajam/Facebook

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime