Stočni fond prepolovljen za tri decenije

Dugogodišnje smanjenje stočnog fonda u Srbiji odrazilo se i na povećani uvoz mesa. Samo u prvih devet meseci ove godine za uvoz svinjetine  je otišlo skoro 132 i po miliona evra.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Nenad Budimović je istakao da je najveći problem u desetkovanom stočnom fondu i da brzih rešenja nema.  Početkom godine stručnjaci su upozoravali, kazao je Budimović, da je u Srbiji stočni fond u proteklih 30 godina prepolovljen, i da posebno zabrinjava to što se smanjuje i rasplodno stado.

– Upozoreno je da će, ako se to hitno ne zaustavi biti potrebno mnogo godina da se stočarstvo oporavi. Razloga za smanjenje stočnog fonda ima mnogo, a jedan od njih je i povećan uvoz smrznutog mesa. Podsticaji koje je država predodredila za proizvodnju nisu dovoljnji. Treba raditi na genetici, povećanju produktivnosti grla. Ono što prvo treba uraditi je isplata svih podsticaja i premija – naglasio je Budimović.

Bitno je, predočio je, da shvatimo da je nacionalno opredeljenje proizvodnja hrane za sopstvene potrebe. – Mogućnosti da imamo svoju kozu, koju će neko drugi za nas na selu da gaji i muze, nije rešenje za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Po njegovim rečima, odnos stočarske i ratarske proizvodnje bio je nekih 60 prema 50 procenata u korist biljne, a sada je taj odnos oko 70 prema 30 odsto u korist takođe biljne proizvodnje. – To govori da je pad grla bio izrazit, dva do tri posto na godišnjem nivou.

 Budimović je naveo da je za devet meseci ove godine uvezeno mesa u vrednosti skoro 132 i po miliona evra, a prošle godine blizu 110 miliona evra. U 2020. godine uvoz svinjskog mesa bio je vredan 102 miliona evra, a 2019. godine oko 99 miliona evra

Istovremeno naša zemlja je za devet meseci ove godine prodala van naše granice svinjskog mesa u vrednosti od oko 38,5 miliona evra, a 2019. godine taj izvoz je bio 38 miliona dinara. Prošle i pretprošle godine od izvoza smo zaradili oko 32 miliona evra.  Ipak, uprkos uvozu Budimović ističe da Srbija još uvek proizvodi dovoljno mesa za sopstvene potrebe. Jedino je samodovoljnost u proizvodnji svinjskog mesa oko 90 posto, pa je deset odsto predodređeno za uvoz, uglavnom za preradu.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Nenad Budimović je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja na svetu koja ima dobre spoljnotrgovinske ugovore s Kinom, Turskom, Amerikom, Rusijom. Ali je napomenuo da na takve spoljno ekonomske prilike je dosta uticao period kovida i nova ekonomska kriza, pa su poslednjih meseci mnoge države otkazale ugovore, tako da nam, kako je rekao, ne ide na ruku čitav lanac problema.

Takođe je, naveo, i da startna pozicija nije ista farmera u Srbiji i u drugim zemljama i zbog toga nismo konkurentni.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18