U Novom Bečeju međugradska izložba golubova, živine i ptica

Udruženje za odgoj golubova, ptica i sitnih životinja opštine Novi Bečej nakon dve godine pauze, izazvane pandemijom korona virusa, organizovalo je jubilarnu 40. međugradsku izložbu golubova, živine i ptica.

U šušanjskom Domu mladih u Novom Bečeju okupilo se više od 80 izlagača iz dvadesetak vojvođanskih mesta. Ove godine uvedeni su novi sadržaji, te su tako odgajivači ptica mogli da posetiocima predstave svoje papagaje.

Tradicionalno najbrojniji su bili odgajivači golubova.

„Na izložbi je bilo prikazano više od 500 eksponata, nešto manji broj u odnosu na ranije godine. Kao i ranijih godina najviše je bilo golubova, oko 420 u 42 rase. Ostalo su činili primerci živine i papagaja. Kod golubova najbrojnija je bila rasa bački pismonoša, a kod živine krupna ukrasna živina rase brama. Zahvalio bih se svim izlagačima, posebno sudijama koji su ocenjivali golubove. Nakon obavljenog posla svi smo se družili i razmenjivali iskustva“, kazao je predsednik Udruženja za odgoj golubova, ptica i sitnih životinja opštine Novi Bečej, Sava Pejin.

U okviru trećeg dana izložbe, ispred izložbenih prostorija, organizovana je i tradicionalna berza sitnih životinja u okviru koje su odgajivačima uručene i diplome i pehari.

„Sve naše aktivnosti, pa i ovu izložbu, podržala je Opština Novi Bečej. Planiramo da i naredne godine, trećeg vikenda u novembru okupimo odgajivače golubova, živine i ptica u što većem broju“, zaključio je Pejin.

Zorana Ljubojev

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar