Šokačka kuća oživljava uspomene

Hrvatsko kulturno udruženje „Antun Sorg” iz Vajske je nedavno organizovalo svinjokolju i prvo ocenjivanje rakija u Šokačkoj kući, mestu koje čuva tradiciju i kulturu Hrvata, Šokaca ovog kraja u opštini Bač. Cilj svinjokolje koja je održana po treći put je obnavljanje tradicije, običaja, njihovo predstavljanje i očuvanje od zaborava.

– Prvo ocenjivanje bačkih rakija je organizovano u saradnji sa profesorima sa Poljoprivredno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka. Bilo je 15 uzoraka rakija od šljive, kajsije i kruške. Nakon ocenjivanja su profesori organizovali predavanje o tome kako se rakija proizvodi i dali savete proizvođačima, na šta treba da obrate pažnju – kazao je Željko Pakledinac član upravnog odbora Hrvatskog kulturnog udruženja „Antun Sorg” koje je osnovano 2017. godine sa ciljem očuvanja tradicije običaja i kulture ovdašnjih Hrvata, Šokaca.

– U okviru saradnje sa Vukovarsko-sremskom županijom 2019. godine smo došli u posed Šokačke kuće. Tada smo krenuli sa opremanjem objekta starim nameštajem, predmetima i želimo da postane etno kuća i da bude otvorena za turističke posete – kazao je Željko Pakledinac.

Kuća se sastoji od četiri prostorije opremljene autentičnim nameštajem. Postoje predmeti koji su stariji i od jednog veka. Jedan deo namenjen je i za nošnje. U dvorišnom delu napravljen je letnjikovac kapaciteta do 50 osoba. U drugom delu dvorišta po rečima našeg sagovornika nalaze se dva bungalova za smeštaj gostiju.

– Želja nam je da ugostimo do 12 osoba da mogu tu da prenoće. U okviru kuće se nalazi kancelarija, odnosno turistički biro gde ljudi koji dođu mogu da dobiju detaljnije informacije. Tu je i kuhinja na otvorenom.  Posetioci mogu da vide pripremu tradicionalne hrane jer u okviru Udruženja imamo i sekciju žena koje se bave pripremom starih jela – kazao je Željko.

Godinu udruženje počinje sa tradiconalnom šokačkom večerom koja se održava krajem januara ili sredinom februara, dok će o narednim manifestacijama odlučivati naknadno.

U okviru turističke ponude Bača koja je i te kako bogata, od Bačke tvrđave, Franjevačkog samostana, turskog kupatila, manastira Bođani, jezera Provala, tu su i etno kuće u Baču, Selenči i Vajskoj. Svi koji su zainteresovani mogu posredstvom TO Bač da rezervišu termin za posetu Šokačkoj kući koja nije otvorena svaki dan već po potrebi.

– Želja nam je da nas što više ljudi poseti iz tog razloga ćemo vrlo rado otvoriti vrata Šokačke kuće za sve koji žele da dođu kod nas – poručio je Pakledinac.

Izvor: Dnevnik

Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18