Voćne rakije iz zatvora predstavljene na Sajmu u Kragujevcu

Okružni zatvor u Smederevu predstavio je po drugi put na upravo završenom Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu tri vrste rakije koje se proizvode na ekonomiji ovog zavoda, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Na ovom jedinstvenom poljoprivrednom gazdinstvu proizvodi se rakija od jabuka, šljiva i kajsija, a na ekonomiji su zastupljene i stočarska i ratarska proizvodnja.

Ekonomija zatvora u Smederevu se prostire na površini od skoro dva hektara, dok površina pod zasađenim jabukama zauzima 1,1 hektar. Voće se čuva u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po hassap standardu.

Osim hladnjače za voće, izgrađene su i dve komore za povrće kapaciteta od po osam tona.

U procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja su angažovani na pomoćnim poslovima, poput branja jabuka, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova koje mogu da nauče od instruktora u ovom zavodu, navedeno je u saopštenju.

U stolarskoj radionici osuđenici izrađuju drvenu ambalažu za rakiju koja je takođe prikazana posetiocima na Šumadijskom festivalu.

Treći Šumadijski festival rakije su organizovale Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija, a uz podršku Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Kragujevac.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar