MIKROBILJE, KLICE I SOKOVI STIŽU IZ STARČEVA: Biomleko od organskih žita

Uzgoj mirkobilja i klica je sve popularniji u Srbiji, i kod uzgajivača, i kod potrošača. Zato što je zdravo, ukusno, pristupačno, kao hrana i kao lek, zavisno od afiniteta i potreba. Danijela i Nenad Ratkov iz Starčeva su se među prvima odlučili da uđu u taj, kod nas neistraženi svet, u inostranstvu već popularne hrane. Nisu se pokajali, uspeli su da na tržište naše zemlje sa svog gazdinstva „Grina“ donesu „KlicoKutak“, u kojem će svako naći ono što mu je po volji.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

– Mikrobilje je sve popularnije. Dosta ga koriste u restoranima i za salate i za dekoraciju. Ostali ga kupuju, jer je zdravo. Imamo mikrobilje sango rotkve, rukolu, kinesku rotkvu, japansku rotkvu, brokoli, suncokret, grašak, salatu kres. Od klica imamo brokoli, alfalfu, crveno sočivo, zeleno sočivo, mungo pasulj, soju, vlašac, kinesku rotkvu, japansku rotkvu, sango rotkvu, speltu, pšenicu i ječam. Mislim da sam sve nabrojala – sa osmehom priča Danijela.

Hrana i lek za sve uzraste

Ideja da se krene sa uzgojem mikrobilja i klica od nje je potekla. Ono što je najbitnije, po njenim rečima, jeste da su klice i mirkobilje dobri za sve, mogu ih, pored odraslih, jesti i deca.

Svi mogu da ih koriste, jedino su neke malo intenzivnijeg ukusa, ljuće su pa ih deca baš i ne vole, ali odraslima nisu problem. Nema problema ni u njihovom uzgajanju, bar ne za Danijelu koja u tome uživa.

– U zavisnosti od temperature, potrebno je desetak dana da bi izraslo. Mikrobilje nije toliko osetljivo i lakše ga je uzgajati, klice zahtevaju dosta nege. Najbitnija je u svemu higijena, bukvalno sterilni uslovi za klice – objašnjava Danijela.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18