Насловна ВЕСТИ Рекордна размена пољопривредно-прехрамбених производа између Србије и Италије

Рекордна размена пољопривредно-прехрамбених производа између Србије и Италије

234

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, током састанка са амбасадором Италије у Србији Луком Горијем, истакла је да се обим размене између Србије и Италије пољопривредно – прехрамбених производа повећава из године у годину те да је у 2021. години остварена рекордна размена у вредности од 485,5 милиона евра.

Танасковић је истакла да је то за 52 одсто више у односу на 2020. годину и додала да је неговање добрих партнерских односа између две земље довело до тога да је Италија један од прва три спољнотрговинска партнера Србије када је реч о пољопривредно-прехрамбеним производима, саопштено је из Министарства.

Са амбасадором, Танасковић је разговарала о будућим пројектима сарадње, као и о организацији наредног Међународног пољопривредног сајма, који ће се одржати следеће године од 20. до 26. маја, у Новом Саду, а на којем ће управо Италија бити земља партнер.

Наводећи да је Министарство пољопривреде традиционални партнер сајма, Танасковић је казао да се нада да ће наредне године Србија и Италија заједно презентовати оно најбоље што имају да понуде.

Такође, Танасковић каже да ће на Сајму бити представљени заједнички подухвати као што је улагање италијанске компаније „Фереро“, са којом Министарство реализује пројекат за унапређење, модернизацију и развој пољопривредног сектора у Србији и подизања великих засада лешника у регионима Србије.

Амбасадор Гори честитао је министарки Танасковић на постављењу и подсетио да је и у Италији недавно изабрана нова Влада, која је спремна да активно сарађује са Србијом.

– Односи између Италије и Србије су од посебног значаја, укључујући и сектор у надлежности Вашег министарства – истакао је Гори.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay