Replika neolitskog sela umesto deponije kod Ratkova

U selu Ratkovu, u opštini Odžaci, na mestu nekadašnje deponije, počela je da niče zelena oaza i replika naselja iz petog i četvrtog milenijuma pre nove ere.

Na obali Bager bare u Ratkovu, na prostoru od oko dva hektara, donedavno se prostirala seoska deponija. Ribolovci iz cele Srbije dolaze ovde da pecaju, jer je voda bogata ribom. Udruženje ribolovaca pokrenulo je akciju da se deponija ukloni.

– Skupili smo se tu iz komšiluka, drugari pecaroši, ribolovci sa željom da sredimo mesto gde su mnogi odrasli, naučili da pecaju, naučili da plivaju. Vremenom, videvši tu našu upornost, tu neku ludačku upornost, onda se uključila i lokalna samouprava i uradila ono što je, na neki način, i njena dužnost – kaže Milan Došen iz Udruženje ribolovaca „Bager bara“ iz Ratkova.

Podignuti su prvi objekti, imitacije neolitskih kuća. Ove kuće, vinčanskog perioda, građene su od vertikalno pobodenih drvenih oblica, oko kojih je upleteno pruće, preko čega se nanosilo vlažno blato ili glina, pomešani sa slamom ili peskom.

– Ideja jeste da posetioce Bager bare, koja je pre svega revir za sportski ribolov, animiramo sa dodatnim sadržajem. Ono što smo primetili je da je uglavnom deci to interesantno i porodicama koje dolaze i da vide domaće životinje i da pecaju i da uživaju u prirodi na neki način – objasnio je Milan Došen.

U periodu Vinče ljudi su počeli da uzgajaju domaće životinje. U zavisnosti od sredstava, tu će se naći autohtone sorte ovaca, magaraca, koza, kao i stare rase pasa.

Bivolice Džeri i Lepa su za sada jedini stanovnici ovog neolitskog sela i oni dolaze sa Stare planire. Međutim, očekuje se da će im se uskoro pridružiti još neke životinje i da će ovo neolitsko selo u potpunosti oživeti.

Za podizanje neolitskog sela potrebna su sredstva. Kako kažu ovi entuzijasti, biće uporni, zakucaće na sva vrata. Nadaju se da će već sledećeg proleća ovde dolaziti organizovane grupe, pre svega dece.

Izvor: RTS

Foto: Bager bara Ratkovo /Facebook

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime