Naut – korisna biljka za zdravlje zemljišta i ljudi

Naut ili leblebija je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Koren joj je vretenast i razgranat dopire do jednog metra dubine, a 40% do 50% ukupne mase korena nalazi se dublje od 20 cm zemljišta što mu omogućava dobro snabdevanje vodom i hranivima iz dubljih slojeva. Stabljika pri kraju vegetacije odrveni, a može biti visoka do 80 cm. Listovi su neparno perasti, sa 13 do 17 liski, a grančice i mahune su prekrivene sitnim dlačicama. Cvetovi su leptirasti, sitni: bele, ružičaste, ređe plavičaste boje.  Seme leblebije nalazi se u kratkoj, dlakavoj mahuni, koja najčešće sadrži jednu do dve semenke.

Boja semena može biti krem, žuta, smeđa, zelena ili crna. Zrela mahuna ne puca, a prezrela otpada. Na jednoj biljci može biti do 100 mahuna.

Leblebija se seje u međurednom razmaku 50-70 centimetara, a u redu 3-5 centimetara. Za setvu na jednom katastarskom jutru potrebno je 50 kilograma semena, a optimalno vreme za ovaj posao je od 25. marta do 25. maja. Minimalna temperatura za nicanje je 5 do 6 stepeni, ali u takvim uslovima niče za oko 3 nedelje, dok pri temperaturi zemljišta od 8-100  stepeni niče za 10-15 dana, a najbrže nicanje je pri 25 C.

Neki proizvođači seju je 25. februara, žanju paralelno sa pšenicom i na parceli na kojoj je bila zasnivaju proizvodnju suncokreta. Poljoprivrednici koji imaju ječam i žanju ga krajem maja i početkom juna, na strništima seju leblebiju koja se zatim žanje, u zavisnosti od vremenskih pilika, septembra ili oktobra. Ovaj posao obavlja se žitnim kombajnom na koji se stavlja sito za soju. Leblebiji nije potrebno sušenje jer se žanje kada sadrži do 14 odsto vlage.

Kada se govori o prihrani, važno je znati da ova biljka voli fosfor i kalijum. Prva prihrana je kada biljka dostigne visinu 10-15 centimetara, a druga pre cvetanja. Međuredno kultiviranje joj prija svakih 10-15 dana. Važno je znati da je za sada ne napadaju insekti i bolesti,

Naut je jedna od najotpornijih mahunarki na sušu. Najveća joj je potreba za vodom u vreme formiranja pupoljaka i u cvetanju. Uspeva gotovo na svakom zemljištu i podnosi blago zaslanjena zemljišta sa većom vrednošću pH.

Ova biljka vrlo je značajna u ishrani ljudi, jer je bogata belančevinama i mineralima, posebno fosfornim jedinjenjima. Sadrži znate količine provitamina A i vitamina B1. Ima nizak procenat celuloze, pa je lako svarljiva. Zrno se koristi za kuvana jela, pečeno i kao surogat kafa.

Korisna je i kao koncentrovana hrana za stoku, pogotovo za mlečne krave, ovce, svinje i živinu.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime