Mali poljoprivrednici sokove i pekmeze prodavaće i na pijaci

Pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla kojim će poljoprivrednim proizvođačima biti omogućeno da legalno prerađuju primarne biljne proizvode, primenjivaće se od 1. marta. Ovim propisom malim proizvođačima se olakšava trgovina neprerađene i prerađene hrane biljnog porekla i kroz dodatnu vrednost omogućava se uvećanje prihoda. Pravilnik se odnosi na brašno, peciva, testenine, proizvode od termički obrađenog voća i povrća, proizvode od sušenog voća, povrća i bilja, voćne i biljne sokove, nisko kisele proizvode od povrća, hladno ceđena biljna ulja i prerađene gljive.

Pravno lice ili preduzetnik koji proizvodi i prererađuje najmanje 50 odsto hrane, proizvedene na vlastitom gazdinstvu, imaće benefite. On će proizvode moći da prodaje na sopstvenom gazdinstvu, zelenoj pijaci, dostavom na kućnu adresu, na manifestacijama i u maloprodajnim objektima.

J. Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima