Насловна ВЕСТИ1 Farmeri se i dalje muče sa nivoom aflatoksina u mleku

Farmeri se i dalje muče sa nivoom aflatoksina u mleku

308

Proizvođači mleka u Srbiji godinama muku muče sa aflatoksinom u mleku, jer je dozvoljeni nivo te materije u Evropskoj uniji 0,005 mikrograma po litru, dok je kod nas pet puta veći. Iako je trebalo da se naši proizvođači mleka uklope u evropski standard do 1. decembra ove godine, taj rok je pomeren za još godinu dana.

Sa godišnjom proizvodnjom od 100.000 litara mleka i 40 muznih krava, Peter Čorba iz Mužlje pored Zrenjanina, ubraja se među veće individualne proizvođače u Srbiji. Ovom proizvodnjom se bavi već tri decenije i njemu aflatoksin zadaje ozbiljne probleme.

– Trideset godina se bavim sa ovom proizvodnjom, mlečnim govedarstvom, a sa aflatoksinom u zadnje vreme smo na granici. Pratimo te neke trendove koje kažu u Evropi i samim tim, bar ja sam došao do tog proizvoda MT i stavili smo malo u probu da vidimo kako funkcioniše i prvi rezultati koji su nam dati, pošto je uključen novosadski Poljoprivredni fakultet za stočarstvo, su pozitivni – kaže Peter Čorba.

Ovih dana širom Srbije organizuju se edukativni seminari na temu kako smanjiti aflatoksin u mleku i ostvariti evropski standard. Predavači su eminentni evropski stručnjaci iz ove oblasti.

– Način je da to uradimo da koristimo oksidante mikrotoksina, jedan od proizvoda koje možemo koristiti je MT, i  koristimo ga sto grama po kravi. Možemo ga koristiti i za ostale životinje svakodnevno dok ne rešimo problem sa aflatoksinom u mleku – kaže Nandor Pal, predstavnik „Olmiks grupe“ iz Rumunije.

– Nekoliko većih mlekara u Srbiji su prepoznale MT, prepoznale su francuski proizvod koji se koristi u puno zemalja Evrope i već su kupili količine koje daju dalje svojim farmerima od kojih kupuju mleko – kaže Borivoj Jakovljević, specijalni savetnik „Šmek-Komerca“.

To je, kaže, jedan od načina kako farmeri mogu dođu do tog proizvoda, a drugi je preko prodavnica stočne hrane i poljoprivrednih apoteka.  

Aflatoksin je kancerogena materija koja je proizvod razvoja plesni koja se javlja u sušnim godinama u mleko ova gljivica stiže preko kukuruza koji je deo stočne hrane, a da li će nova primena dodatka stočnoj hrani koja se za sada uvozi konačno dati željene rezultate saznaće se veoma brzo.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay