Veterinarska inspekcija obavlja vanredne kontrole ribarnica

Veterinarska inspekcija u vreme nastupajućih praznika i slava, odnosno u vreme kada se promet ribe obavlja u većem obimu, sprovodi pojačane kontrole sveže i smirznute ribe u svim svim registrovanim objektima za prodaju te namirnice na teritoriji Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede

Pojačane kontrole se sprovode u skladu sa analizom rizika, a naročito na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda i potražnja ribe.

“Savetujemo potrošače da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način”, apeluje se u saopštenju.

Ministarstvp je izdalo i nekoliko saveta o tome na šta potrošači treba da obrate pažnju kada kupuju svežu ribu, a prvi je da ona ne sme neprijatno da miriše, potom da ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe.

Zatim, se skreće pažnja na to da su škrge sveže ribe vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, sasušene škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, su početni znaci kvarenja.

Navodi se da je koža sveže ribe sjajna, vlažna i klizava, meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.

“Promet hrane van za to odobrenih površina i objekata, poput improvizovanih tezgi na javnim površinama, ili na pijaci van rashladnih vitrina, je zakonom zabranjena. Apelujemo na potrošače da ribu ne kupuju na takvim mestima, jer se hrana bez dokaza i isprava o poreklu, kao i hrana proizvedena u neodobrenim objektima i bez nadzora veterinarske inspekcije, shodno Zakonu o bezbednosti hrane, smatra nebezbednom”, ističe se u saopštenju.

Ministartstvo apeluje na potrošače da se prilikom kupovine hrane ponašaju sa pažnjom dobrog kupca, odnosno da se pre odluke o kupovini upoznaju sa svim svojstvima hrane, kao i da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana.

Ministarstvo obaveštava građane da svaku sumnju na bezbednost ili kvalitativnu ispravnost hrane, bez odlaganja mogu prijaviti nadležnoj veterinarskoj inspekciji, kako bi inspektori mogli da sankcionišu nesavesne prodavce.

Izvor: Agrovesti

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar