Na Veletržnici Beograd udvostručen promet paradajza i praziluka

Jabuke, kupus, a potom i crni luk i šargarepa, najtraženiji su ovih dana na beogradskoj Veletržnici, a u odnosu na prethodni period zabeležen je duplo veći promet paradajza i praziluka.

Na Veletržnici u ovom periodu paradajz se može naći iz uvoza, tačnije iz Italije i Španije, dok je praziluk domaće proizvodnje i stiže iz okoline Beograda. Raste i promet suve smokve, saopštili su iz Veletržnice, i u odnosu na prethodni period povećan je za 18 odsto. Suve smokve bogate su ugljenim hidratima, vitaminima i vlaknima, veoma su hranljive i sadrže pet puta više kalorija nego svež plod, a na Veletržnicu Beograd stižu iz Crne Gore i Turske.

Tanjug

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime