Uzimanje eID broja za poljoprivredne proizvođače počinje 16. januara

Prvi korak u uvođenju informacionog sistema eAgrar počeće 16. januara, kada će poljoprivredni proizvođači moći u poštama, filijalama trezora i poljoprivrednim stručnim službama da uzimaju svoj eID broj, izjavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

– Ovaj broj je zapravo identifikacioni lični broj i on je prvi korak u registru. Kasnije ćemo ići sa daljim koracima u registrovanju i najavljivati ih na vreme, kako koji bude dolazio na red – navela je ministarka Jelena Tanasković.

Dodala je da su zbog svoje rasprostranjenosti po celoj Srbiji, pošte najpristupačnije i poljoprivrednicima najzgodnije za obavljanje ovog posla.

Informacioni sistem eAgrar, koji će sa radom početi na proleće, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

On će, između ostalog, omogućiti onlajn registraciju poljoprivrednih gazdinstava (PG), pristup i upravljenje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou od strane poljoprivrednika, zatim onlajn podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi.

Na ovaj način će se štedeti vreme kod obrade zahteva zbog uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva a podsticaji će se brže odobravati i isplaćivati.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar