I pored surovih golijskih uslova ostaju u svom selu

Uprkos teškim uslovima za život, oštrim zimama i surovim ćudima planine, u Brusniku na Goliji stasava četvrta generacija porodice Munjić koji žele da ostanu na selu.

Kada sve na vreme pripreme nema zime za Munjiće. Stignu da namire stoku, da se bave proizvodnjom organskog mleka i svega što je potrebno za šestočlanu porodicu koja je ostala na imanju. Navikli su da posla uvek ima, bez obzira na doba dana i godine.

– Leti se radi dosta. Spremaš vamo tamo i za stoku hranu, da se odradi drva, ovo ono, po šumi, sve to ima. Zimi opet, evo ovako, oko stoke. Imaš obaveza non stop – navodi Radan Munjić iz sela Brusnik kod Ivanjice.

Na obaveze se ne žale ni mlađi Munjići. Među prvima su, kažu, uveli video nadzor u štalu, da prate kada se krave tele, imaju modernu mehanizaciju, pa je lakše nego kada se sve ručno radilo. Zato je Đorđe odlučio da bude svoj na svome, pa umesto u gradu budućnost vidi u selu.

– Nije više ni vreme kao što je nekad bilo, ipak je na selu bolje. Ja sam i bio u Čačku, završio školu i radio. Posle toga sam se vratio ovde. Sad sam se oženio, zasnovao svoju porodicu. Dobili smo ćerkicu i bićemo tu na selu – kaže Đorđe Munjić, selo Brusnik kod Ivanjice.

Što se odžaci u golijskim visovima i dalje puše, a potomci nastavljaju sa tradicijom stočarstva i ostanka na kućnom pragu najponosniji je deda Vukosav.

– Praunuku dobili i drugo je u putu praunuče. Ne treba lepše. Na Boga sam zadovoljan i na sudbinu i šta drugo. Nek se samo bude zdravo, drugo ćemo sve lako – kaže Vukosav Munjić, selo Brusnik kod Ivanjice.

Da ostane u Brusniku dilemu nije imao ni Vidan Munjić, koji sa svojom porodicom živi nedaleko od oca i brata. Uz poslove u strugari gaji maline.

– Supruga mi radi, u školi je učiteljica, pa ne možemo mi da se bavimo stočarstvom i svime. Eto, radimo, snalazimo se, mora da se snalazimo. Živi se onako solidno, pristojno, ne žalimo se, Bogu hvala – navodi Vidan Munjić iz sela Brusnik kod Ivanjice.

Navikli su Munjići na ćudi planine i hladne zimske dane. Ove godine do sada velikih snežnih smetova nije bilo, ali su spremni za sve uslove. Uz slogu i ljubav prema selu za opstanak na Goliji kažu nema prepreka.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle