Насловна ВЕСТИ Шта је то лунарно баштованство

Шта је то лунарно баштованство

338

Сејање увек треба радити пратећи месечеве мене, и то је тзв. лунарно баштованство. Плодоносне биљке, попут парадајза, краставца и паприке, различито дају плодове у зависности од месечевих мена и оне се не смеју сејати нити садити 24 сата пре младине и 48 сати после ње. Када је млад месец, космичко зрачење је појачано и биљка преко спроводних судића повлачи сокове у већој количини од оне коју може да преради у листу, те они залутају у стаблу и ластарима. У том случају потребно је много времена да их биљка врати у корен.

Али, броколи и карфиол треба садити када је младина.

Важно је знати и да расад, примера ради парике, од ницања не сме да буде старији од 56 дана, а не би требала да буде млађи од 42 дана. Приликом прихране највише се користе стартна ђубрива која имају највише фосфора, неопходног да се расад добро окорени, као и заштита бакарним препаратима.

Главно је да расад пре изношења мора да претрпи каљење. То је припрема за услове који ће бити много лошији него у пластенику. Ту се пре свега мисли на хладније време, други састав земљишта, прекинут корен… све то за биљку је шок. Због тога се 10 дана пре изношења расада смањује заливање, а биљка се третира препаратима за заштиту од бактериозе и додаје јој се калцијум-нитрат. Он треба биљци да ојача спроводне судиће, како она од високе температуре, којој се излаже када се засади на отвореном пољу, не би свенула.

Пише: Јасна Бајшански

Фото: Ј.Б. и Pixabay