Насловна ВЕСТИ Здравствено стање озиме пшенице и јечма

Здравствено стање озиме пшенице и јечма

261

На подручју Новог Сада усеви пшенице се у зависности од времена сетве налазе у фази од 2 до 4 стабла видљива (ББЦХ 22-24), док се усеви јечма налазе у фази од 3 до 6 стабала видљиво (ББЦХ 23-26).

Временски услови током јануара, са температурама изнад просечних вредности и честим падавинама, повољно су утицали како на развој озимих стрнина, тако и на развој патогена.

– Визуелним прегледом усева пшенице региструје се доминантно присуство симптома сиве пегавости листа пшенице (Septoria tritici), где се на појединим парцелама број инфестираних биљака креће и до 40 одсто. Присуство проузроковача пепелнице жита (Erysiphe graminis), као и проузроковача рђе (Puccinia spp.) је на ниском нивоу. На усевима јечма доминантани патогени су проузроковач мрежасте пегавости листа јечма (Pyrenophora teres) и пепелнице жита (Erysiphe graminis). На усевима из ранијих рокова сетве и са густим склопом број инфестираних биљака од наведених патогена се креће и преко 90 одсто – наводе стручњаци Регионалног центра „Нови Сад“ Прогнозно-извештјане службе заштите биља.

Приликом визуелних прегледа, на појединим парцелама, региструје се присуство активних рупа од глодара изнад економског прага штетности (преко 10 активних рупа по хектару). У односу на претходне године, ове производне сезоне се региструју њихове повећане бројности.

– Произвођачима пшенице и јечма се препоручује обилазак парцела и уколико се региструје преко 10 активних рупа по хектару могу се применити регистровани родентициди. У ту сврху могу се користити готови мамци након чијег постављања је неопходно затрпати рупе како не би дошло до тровања дивљачи – саветују у РЦ „Нови Сад“.

Фото: Прогнозно-извештајна служба заштите биља