Prerada voća po organskim principima

Prerada voća, gajenog po organskim principima, kao i direktna prodaja su radno intenzivni procesi, koji zahtevaju da proizvođač poseduje dodatne resurse u pogledu tehničkih mogućnosti i radne snage.

-U prelaznom periodu, samo pojedini delovi voćnjaka mogu da se preusmeravaju na organsku proizvodnju. Kompletno prevođenje traje od 1-3 godine.U toku prelaznog perioda, voće ne može da se prodaje kao proizvod poreklom iz organske proizvodnje, objašnjava on.

 Cene ovakvih proizvoda su neznatno više od cena voća iz integralne proizvodnje. Širom Srbije, posebno u brdsko planinskom područiju, nalaze se stara stabla voćaka velikih dimenzija i dobre rodnosti sa minimalnom zaštitom i đubrenjem. Takva stabla bi se, uz dobru organizaciju, mogla prevesti u sistem organske proizvodnje. Plodovi ovih sorti na tržištu dostižu visoku cenu.

U prelaznoj fazi preporučljivo je:

• Primenjivati mere za poboljšanje zemljišta

• Primenjivati mere za popravku plodnosti zemljišta

• Obavezan sistem organskog đubrenja

• Poboljšati ekološke uslove uz pomoć živih ograda, vetrozaštitnih pojaseva i izolacionih polja samoniklim biljem, koja su stanište korisnih organizama

• Neophodna je kontinuirana obuka poljoprivrednika

J. B.

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18