Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Vreme setve i sadnje: Ren (Armoracia rusticana)

Vreme setve i sadnje: Ren (Armoracia rusticana)

439

Ova višegodišnja biljka gaji se zbog zadebljalog rizoma, a jednogodišnji izdanci se koriste za razmnožavanje. Iz rizoma se razvijaju adventivni korenovi, koji mogu da dostignu dubinu od jednog metra, ali njihova glavnina je u gornjih 30cm zemljišta. Rozeta listova razvija se iz vršnih pupoljaka rizoma. Na cvetnoj dršci nalaze se mali, perasti listovi, kratkih peteljki. Cvetovi su bele boje i skupljeni su u grozdaste cvasti. Plod je sitna mahuna, a ako se seme razvije, uglavnom je sterilno.

Rezan ili riban, ren ima ljut miris i ukus. Bogat je vitaminom C u svežem korenu ima više od 100, a u mladim listovima čak do 400 miligrama. Sadi se u jesen ili proleće (krajem marta do sredine aprila) – izdancima dužine oko 20cm. Ovakav način sadnje naziva se vegetativno razmnožavanje ne dozvoljava se stvaranje bočnih korenova.

Postoje tri načina sadnje:

 -u jarke – u razmacima od 50cm, gde se reznice polažu ukoso na 30cm razmaka jedna od druge i prekrivaju zemljom;

 -vodoravni položaj reznica, uz savijen gornji kraj. Dubina jarka je oko 15cm;

 -na bankove, razmaka od 50 do 80cm, pravljenjem kosih rupa u koje se stavljaju reznice, tako da donji krajevi budu ispod i između dva banka, a gornji kraj ispod vrha banka. Plitkom međurednom obradom održava se vodno-vazdušni režim i uništava korov sve dok rozete listova ne zatvore redove. Uz ovakvu obradu, prema potrebi prihranjuje se azotnim đubrivom. Ako u letnjem periodu nastupe duže suše, korisna su dva-tri navodnjavanja (po pola sata).

R.D.J.