Pečurke čuvaju lepotu

Višegodišnje iskustvo stranih stručnjka pokazalo je da maske, melemi, tonici i oblozi od lekovitih lignikolnih gljiva, ali i jestivih i lekovitih koje se gaje, deluju pozitivno na ten, hidrataciju kože, čvrstinu mišića. One mogu da zatvaraju pore i jačaju koren kose. Ove osobine gljiva kod nas nisu dovoljno poznate, ali ih svetske kozmetičke kuće uveliko koriste.

Nezaobilazna gljiva, koju u Kini nazivaju majkom svih pečuraka, jeste ganoderma (Ganoderma lucidum), poznata kao reiši i hrastova sjajnica. Ona sadrži alfahidroksilnu kiselinu, koja obnavlja ćelije i sintetiše kolagen. Suvoj koži vraća vlažnost i poboljšava izgled, što je čini čvrstom i elastičnom. Veoma efektno deluje maska od gljive usitnjene u prah i pomešane s medom, ali i odvar koji se priprema od komadića ganoderme, potopljenih u vodi 12 časova.

Posebno je značajan učinak ganoderme u antirid kremama koje se koriste za deo oko očiju. Smanjuje opadanje kose i deformaciju noktiju. Jedna je od komponenti šampona za kosu, kupki, sapuna za lice i pasti za zube.

Najjednostavnija je maska od šampinjona. Izmiksiraju se i stave na lice, a posle pola sata maska se odstrani mlakom vodom. Posle tog tretmana nije potrebno da se stavlja bilo kakva krema, pošto šampinjoni sadrže esencijalne aminokiseline, vitamine i mineralne materije koje će nahraniti kožu i učiniti je mekom.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo