Bosiljak: sveti za obrede, đenoveze za sosove

Kod nas se na okućnicama uglavnom gaji poneki struk bosiljka, koji je predviđen za obrede i lečenje. Sveti bosiljak Ocimum sanctum u Indiji se takođe koristi za lečenje, ali se u znak poštovanja, ova vrsta ne koristi u pripremi hrane.

Italijanski ili slatki bosiljak (Ocimum basilicum) se upotrebljava za dekoraciju jela, za pesto sos, za jela od testenine ili salate. Raste u visinu do 60 centimetara. Ova vrsta bosiljka koristi se i u terapeutske svrhe. Kod nas se u poslednje vreme sve više gaji Đenovese (Basilico Genovese), koji je ujedno najpopularnija i najzastupljenija vrsta u kulinarstvu. Ima izuzetno jaku aromu, privlačan miris, sladak i osvežavajući ukus, koji se ne gubi ni posle dužeg kuvanja. Osnovni je sastojak originalnog pesto sosa.

Začin koji pomaže varenju

Bosiljak se koristi u kulinarstvu, pre svega kao začin. Daje prijatnu aromu, ali pomaže i u varenju hrane. Koristi se svež ili suvi začin. Suvi bosiljak je jačeg ukusa i preporučuje se za jela od pasulja i graška. Neizostavan je u jelima od krompira, karfiola, plavog patlidžana, zatim u salatama i kod pripreme sosova od paradajza.

Najlekoviiji pred cvetanje

Bosiljak obiluje vitaminima A, K, C i B6, a od minerala sadrži magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe. Moćno deluje kod obaranja temperature, za lečenje prehlade, upala i kašlja, blagotvorno deluje na srce. U narodnoj medicini upotrebljava se za poboljšanje rada bubrega, protiv mučnine i povraćanja. Od davnina se koristi protiv depresije i bolesti organa za varenje.

Da bi imao lekovito dejstvo, bosiljak se mora brati tokom leta neposredno pre cvetanja, jer je tada koncentracija eteričnih ulja najveća.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno