Насловна РАЗНО Потребна заштита брескве пред захлађење

Потребна заштита брескве пред захлађење

224

На подручју Новог Сада, на северним обронцима Фрушке горе, брескве и нектарине раних група зрења се налазе у фази зелени уски листићи видљиви (ББЦХ 09), док се средње и касне групе зрења налазе у фази од почетак до фазе крај бубрења лисних пупољака (ББЦХ 01-03).

У Регионалном центру „Нови Сад“ Прогнозно-извештајне службе заштите биља кажу како су у овим фазама развоја и у влажним условима, брескве и нектарине осетљиве на инфекцију од стране гљиве проузроковача коврџавости листа брескве (Taphrina deformans).

– Прогнозиране дневне температуре за ову надељу, које ће достизати и 17 степени Целзијуса, убрзаће кретање вегетације, а падавине које су најављене крајем недеље могу створити повољне услове за инфекцију од стране наведеног патогена – наводе у РЦ „Нови Сад“.

Произвођачима се препоручује обилазак засада у циљу утврђивања фенофаза. Код сорти код којих је дошло до пуцања пупољака (фазе “зелена тачка” и зелени уски листићи видљиви), пред најављене падавине, препоручује се примена фунгицида Syllit 400 SC (dodin) у концентрацији 0,15-0,25%.

– Код сорти које се налазе у фазама бубрења пупољака, пред најављене падавине, препоручује се неки од препарата на бази бакра – Funguran OH у концентрацији 0,2-0,3% или Kocide 2000 у концентрацији 0,25-0,35% или Everest у концентрацији 0,6-0,8% – напомињу стручњаци РЦ „Нови Сад“ и додају како третман треба спровести по мирном времену без ветра у најтоплијем делу дана.

Љ. П.