Насловна ТЕМА ДАНА Неке воћке процветале, стиже снег

Неке воћке процветале, стиже снег

309

Републички хидрометеоролоски завод објавио је упозорење због нагле промене времена на подручју Србије. Очекује се да се јако захлађење до краја дана и сутра са севера премести и ка осталим деловима земље.

Данас ће падавине бити у виду кише, а већа количина (од 10 до 30 мм за 24 х) очекује се у Војводини, западној Србији, Шумадији, Београду, Подунавском, Браничевском и Борском округу. Релативно топло и углавном суво време задржаће се само на југу земље.

Киша ће увече прећи у снег, прво у Бачкој и Срему, а током ноћи (25/26.02.) и у осталим крајевима Војводине, Београду и у западној Србији. Снег ће бити влажан, али се очекује почетак стварања снежног покривача.

Сутра се веће количине падавина бити у Подрињу и на југозападу Србије (од 30 до 40 мм за 24 х). У осталим крајевима падавине, које ће бити на граници кише и снега, у току дана ће краткотрајно ослабити, али се увече и у првом делу ноћи поново очекује појачавање влажног снега уз стварање снежног покривача висине од 5 до 20 цм, на западу и југозападу локално и више.

Подсетимо, захваљујући топлим данима, многе биљке, па и воћке, попут кајсије, шљиве, трешње, процветале су много раније него што им је било време. Најављени снег по правилу је влажан и тежак па је питање како правилно заштитити воће од снега и хладног времена. Метеоролози кажу да ће захлађење бити кратког даха и да следи пораст температура, али су нам последњих година март, а посебно април, прохладни с мразовитим јутрима, те воћари морају да прибегавају системима заштите од мраза. Зато су приноси опет у опасности, кажу стручњаци.

З. Д.

Фото: Р.Д.Ј.