Izložba autohtonih sireva Balkana

Izložba autohtonih sireva Balkana počela je danas u Beogradu, a posetioci će moći da probaju retke i neobične vrste stotine sireva malih mlekara, zanatskih proizvođača, koji se ne mogu naći u prodavnicama i u mlečnim halama pijaca.

Osnivač festivala Balkan Cheese Festival Srba Jovanović rekao je za Tanjug da se ovaj festival održava 15. put i da se predstavljaju proizvođači i uvoznici najboljih sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i sireva iz Francuske i Italije, koji će biti izloženi sutra, tokom drugog dana trajanja izložbe.

– Cilj ovog festivala je da okupi na jednom mestu najbolje proizviđače sireva, da konzumentima omogući da te fantastične sireve probamo kojih nema u maloprodaji, a da mi svi zajedno njima pomognemo održivosti njihovog poslovanja i rada na njihovim domaćinstvima“, rekao je Jovanović. On je naveo da oko 50 izlagača danas predstavlja svoje sireve, a da će sutra doći novi, kao i da svaki od njih posetiocima nudi nekoliko vrsta sireva. „Osnovna karakteristika tih sireva je da se proizvode u malim serijama, njih prave mala poljoprivredna gazdinstva ili mali specijalizovani sirari, zanatlije, objasnio je Jovanović.

Petar Radojičić, jedan od izlagača iz sela Jazak, koji je predstavio Friške jazačke sireve, među kojima se posebno ističe zreli vojvođanski sir, koji se ručno izrađuje, a pravi se od sirila, mleka, i soli.

-Zreli ili plavi privlači najveću pažnju posetilaca, on je jedan od naših najpopularnijih sireva“, rekao je on. Posetioci će danas i sutra moći da od 10 sati do 22 časa u Beo Shopping Centru posete izložbu sireva.

Tanjug

Foto: Tanjug

razvojnifv.png

RAZNO

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo