U nameri da Novi Sad bude grad vinske kulture, 25. februara, u hotelu Sheraton, a pod geslom „40 najboljih srpskih vinarija“, održan drugi Wine Fest. Broj posetilaca je zaista premašio očekivanja što je potvrdio i organizator ove manifestacije Zlatko Živanić.
– Okupili smo najzančajnije domaće proizvođače iz gotovo svih vinskih regija Srbije, deo i iz regiona i posetioci su mogli da se uvere u kvalitet raritetnih vina, onih nastalih iz stare berbe, ali da probaju i sasvim nova koja će se tek plasirati na tržište, kaže za naš sajt Živanić.
Tako je Vinarija DiBonis iz Subotica prvi put pokazala Nero Roze, Shiraz Roze, Nero i Aliz Generoza kasnu berbu. Imajći u vidu da je Subotica jedan od vodećih gradova po broju sunčanih dana, određene sorte veoma dobro sazrevaju, pogotovo Shiraz koja je jedna nova i retko uzgajana sorta na ovim prostorima. Vlasnik vinarije DiBonis Laslo Boni u svojim vinogradima u subotičko-horgoškom području, pretežno je zasadio crne sorte svetski poznate kao što su Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Shiraz, koja je jedna relativno nova retko uzgajana sorta na našim prostorima.Upravo je Shiraz, koji se na tržištu predstavlja kao DiShiraz (diširaz), doneo ovoj vinariji dobru reputaciju.

„Vina, ženskih ruku delo“, maksima je Vinarije Aleksić iz Vranja, čije su vlasnice tri sestre Dragana, Maja i Marija. Ova vinarija prezentovala je svoja crvena, roze i bela vina, a medju njima i vino Nostalgija, sjajne crvene boje sa ljubičastim odsjajem i mirisom dopunjenim mešavinom slatkog crnog voća i začina. Kupci su podjednako zainteresovani i za bela, oranž i crvena vina, sve zavisi od ukusa i od prilike za koju se kupuje. Tako je belo vino Sevdah, cvetnih aroma i blagog ukusa, idealno kao aperativno vino, kako kaže Vlada Mladenović, zadužen za deo tržišta Vinarije Aleksić, kupuju ga oni koji žele da uz ovako blagu kapljicu započnu obrok i služi se uz hladna predjela na bazi salata, bele sireve i belu grilovanu ili prženu ribu.

Na ovom festivalu vina, Vinarija Imperator ponudila je za degustaciju svoja organska vina, a Nenad Vučijak iz ove vinarije pokazuje i zeleni zaštitni znak na etiketi boce, kao dokaz da poseduju sertifikat o organskoj proizvodnji i da je vino pravljeno od grožđa proizvodenog bez hemikalija i tehnologiji po ekološkim principima.
Glavni atributi Vinarije Gamanović iz Kladova etikete su Duša Dunava, Duša moja, Duša Balkana… Direktor i vlasnik vinarije Miroslav Gamanović kaže nam da za sada ne razmišljaju o organskoj proizvodnji jer imaju svojih 40 hektara vinograda na samoj obali Dunava i ima previše posla da se sve to uradi. Maksimalno je posvećen i prezentaciji svojih proizvoda i posećuje manifestacije kao što je ovaj festival vina, jer hoće da se čuje za njihovu vinariju i kvalitet vina.
Jednostavno, Wine Fest je praktično otvario sezonu vinskih manifestacija u Novom Sadu, s ambicijom da se na jednom mestu profesionalcima i entuzijastima ponudi najbolje na domaćem tržištu i da bude vrhunska platforma za degustacije, diskusiju i druženje. Da vino ne može bez dobre hrane, potvrdila je Vinarija Kovačević i ponudila na ovom festivalu svoje proizvode od čuvene mangulice. Razne suhomesnate đakonije su takođe privukle pažnju posetilaca i mogle su da se kupe po nešto pristupačnijim cenama.
Po podacima udruženja „Vinski putevi Srbije“ broj vinarija dostigao je brojku od 450. Iz godine u godinu širom Srbije raste broj vinograda, a pod vinovom lozom je više od 20.000 hektara površina. Sve većem razvoju vinarstva doprinose pogodna klima i dobar geografski položaj, ali i sve veći podsticaji države u ovoj oblasti.
V. Savić