Crvenolisna šljiva

Crvenolisna šljiva je dekorativno drvo, cenjeno zbog crvene boje listova. Oni stvaraju jak kontrast sa bledoružičastim cvetovima koji se javljaju krajem marta. U maju se na njenim granama rađaju i ukrasni plodovi, prečnika dva centimetra, ali nisu jestivi. Odličan je izbor za male vrtove, zbog sporog i niskog rasta – tek nakon 15-ak godina dostiže visinu od 8 metara i širinu do 5 metara. Još jedan veliki plus crvenolisne šljive jeste u tome da je otporna na niske temperature i mraz, te joj dodatna zaštita tokom zimskih meseci nije neophodna. Crvenolisne šljive sade se u drvored, ali se najčešće mogu videti kao solitarna stabla.

Ova biljka će se prilagoditi gotovo svakoj vrsti tla, jedino je važno obratiti pažnju na to da teren nije previše vlažan. Sva njena lepota će ipak najviše doći do izražaja ako izaberete plodno zemljište i osunčanu poziciju ili delimičnu senku. Izaberite mesto za sadnju što dalje od jakih vetrova, kako biste zaštitili cvet.

Krošnja crvenolisne šljive je gusta i pravilna, širine do 5 metara. Svake godine se orezivanjem uklanjaju stare i oštećene grane. Biljku redovno zalivajte tokom proleća i leta, a najveću količinu vode traži prve dve godine nakon sadnje.

T. P.

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za