Pravilna rezidba kupine

      U toku vegetacije, i kod maline i kod kupine se obavlja početno zakidanje mladih izdanaka. Bitno je da prilikom zakidanja ostavljamo one izdanke koji izrastaju početkom maja, i to najviše pet-šest, da bismo imali potreban izbor za narednu godinu. Kad izdanak dostigne visinu od 2,5 metara, treba ga prekratiti – da bi se pospešilo izbijanje bočnih grana.

     Nakon podizanja zasada kupine, bez obzira da li je to rađeno u jesen ili u proleće, obavlja se samo prolećna rezidba. Sadnice treba skratiti na tri razvijena pupoljka, što uglavnom odgovara dužini od 20 do 30 centimetara iznad površine tla. Tokom prve godine puštamo da se slobodno razvijaju svi izdanci koji su krenuli iz pupoljaka.

     Kupinama u rodu  potrebna je rezidba u samoj vegetaciji i pred njen kraj. Svi izdanci koji su  dali rod u tekućoj godini režu se do zemlje. Zatim se uklanjaju svi oštećeni, polomljeni i slabiji izdanci koji su izrasli tokom vegetacijske godine. Posle rezidbe iznose se iz kupinjaka i spaljuju. Proređuju se ovogodišnji izdanci, odstranjuju  suvišni, a ostali ostavljaju da sazru. Time se obezbeđuje bolja osvetljenost izdanaka, više hrane i vlage, da bi što bolje obrasli rodnim pupoljcima i sazreli idućeg proleća, te na taj način obezbedili dobar rod. Izdanke koji ostaju nakon proređivanja treba  skratiti oko 15 centimetara od vrha da bi se sprečilo smrzavanje tokom zime. Na proleće je opet potrebno odstraniti oštećene i slabe izdanke. Za rod se ostavljaju tri-četiri zdrava i snažna izdanka, koji se prekraćuju na 20 cm iznad poslednje žice,  odnosno najviše 2 do 2,2 metra visine. Bočne grančice se skraćuju na 20 do 25 cm dužine, odnosno na tri pupoljka. Tako orezani izdanci vezuju se zrakasto za žice.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18