SAD: Obustavljena izgradnja destilerije Džek Danijelsa zbog gljivica

Izgradnja destilerije viskija „Džek Danijels“ u Tenesiju (SAD), obustavljena je nakon što su se komšije žalile na najezdu gljivica uzrokovanu alkoholnim isparenjima. Kristi Long čije imanje se nalazi pored imanja na kome je destilerija, tvrdi da je njeno imanje prekriveno gljivicama, koje se javljaju kao crna kora na površinama, prenosi BBC. Njen advokat navodi da je to sve veći problem za ljude koji žive u okolini.

Kako prenosi BBC, gljiva koja nastaje od pare etanola, raste na površinama u blizini pekara i destilerija širom sveta. Kristi Long, koja vodi prostor za događaje pored nekoliko skladišta „Džek Danijelsa“, uključujući i jedno u izgradnji, kaže da je zbog invazije gljivica morala da potroši hiljade dolara na pranje. Rešila je da pokrene tužbu protiv kompanije Braun-Forman iz Luisvila, i traži od njih da ugradi filtere za vazduh kako bi se rešio problem. Zbog toga je okružni tužilac naložio obustavu izgradnje nove destilerije, uz potvrdu da proces izdavanja dozvola nikada nije u potpunosti završen. Tužitelji traže i da se obustavi proces proizvodnje čuvenog viskija u preostalih šest destilerija koje postoje na imanju. Iz kompanije Braun-Forman navode da će nastaviti da se pridržavaju propisa i industrijskih standarda u vezi sa projektovanjem, izgradnjom i izdavanjem dozvola za destilerije. Prvi „Jack Daniels Tennesee Whisky“ je proizveden u okrugu Mur, koji se nalazi u susedstvu okruga Linkoln (Tenesi), 1866. godine.

Gljiva – nazvana Baudoinia compniacensis – dobila je ime po direktoru Francuskog udruženja destilera koji je otkrio da raste u blizini destilerije konjaka 70-ih godina 19. veka. Industrija viskija u Tenesiju raste, zajedno sa razvojem stambenih objekata, što dovodi do više sukoba između destilatora i vlasnika kuća. Lokalni mediji su pisali da su se stanovnici najmanje tri okruga borili protiv proširenja destilerije, tvrdeći da bi gljivica štetila vrednosti imovine.

Tan jug

razvojnifv.png

RAZNO

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo