U Prokupačkom kraju u toku je orezivanje voća

U Prokuplju i okolini trenutno je u toku orezivanje voćnjaka. Koštičavo voće od kojih su rane sorte kajsija i dženarika već procvetale u najvećoj su opasnosti od martovskog ili aprilskog  mraza, kako tvrdi Ivana Obradović, savetnik za zaštitu bilja, iz PSSS Prokuplje.

– U toku je orezivanje voćnjaka. Kada se završi sa orezivanjem, negde što bliže kretanju vegetacije vršiće se zimski tretman voća. Zimski tretman voća podrazumeva zaštitu bakrom i mineralnim uljem – rekla je Ivana Obradović za Dobro jutro.

– Bakar je u ovom slučaju fungicid, a mineralno ulje ima ulogu insekcitida, prekriva površinu, patogeni mikroorganizmi nemaju mogućnost disanja i posredstvom tog mineralnog ulja uginu – objašava Ivana i nada se da neće biti martovskih i aprilskih mrazeva u Prokuplju i okolini.

– Nadamo se da neće biti martovskih i aprilskih mrazeva, jer to može biti pogubno za ranije sorte voćaka, kajsije i dženarike koje su već krenule sa vegetacijom. Ukoliko bude mrazeva mora se pratiti temperatura i pokušati sa eventualnim upumpavanjem toplog vazduha, što se uglavnom vrši paljenjem bala ili antifrost sistemima. Nažalost, tih sistema nemamo ili je vrlo mali broj voćara koji ih imaju – rekla je Ivana Ovradović iz PSSS Prokuplje.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Unsplash

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18