Kako pravilno orezati voćnjake

Zimsko orezivanje je važna mera koja se primenjuje na voću. Može i da se ne radi, ali je jako bitno za samo voće da bi se napravila ravnoteža na stablu. Na voćnom stablu imamo vegetativne organe, lišće i grančice i generativne a to su cvetovi koji kasnije prelaze u plodove. Kako bi biljka dala kvalitetne plodove i ne bi došlo do prerođavanja i mnoštva sitnih plodova, mora se napraviti ravnoteža. Ravnoteža se postiže orezivanjem, tada smanjujemo rodni potencijal i dobijamo na kvalitetu – objašnjava savetnica. Smanjenje roda je bitno i zbog ishrane plodova koji ostaju na stablu.

Kao i u većem delu Srbije i u Braničevskom okrugu u toku je zimska rezidba voćnjaka. Toplo vreme dovelo je do prevremenog bujanja vegetacije, te je celo Braničevo već ocvetalo cvetom rane kajsije i poneke dženarike. Kako pravilno orezati voće, prepoznati rodne grane i zaštititi ga posle rezidbe za Dobro jutro pričala je Milena Zafirović, diplomirani inženjer agronomije u PSSS Požarevac.  

– Biljka mora da iznese rod, hranu preusmerava na plodove i ako ih je manje biće bolje hranjeni i kvalitetniji. Ukoliko je ne bi orezali biljka bi imala porast u granama, imala bi puno vodopija, nerodnih grana. Potenciramo i ostavljamo rodne grane, mada ostavljamo i neke koje nisu rodne da bi se pravila ravnoteža – a kako laici i oni koji se ne bave orezivanjem da prepoznaju rodne grane Milena je objasnila.

– Obično se prepoznaju vodopije koje izbijaju iz glavnih sekundarnih grana i to su čisto grane bez cvetnih pupoljaka. Cvetni pupoljci se razlikuju, oni su malo onako debeljuškasti, deblji od lisnih. Lisni su šiljati. Nerodne grane imaju samo lisne pupoljke. Bitno je da se razlikuju pupoljci u osnovi – osim prepoznavanja pupoljaka prepoznaćete i grane u unutrašnjosti krošnje koje se prepliću.

– Onaj koji ne poznaje fiziologiju biljaka, treba da zna da u unutrašnjosti krošnje postoje grane koje se prepliću i pružaju ka unutrašnjosti i da se one uklanjaju. Najbolje je do osnove da se uklone. Grane koje se mnogo visoko pružaju najbolje da se prevedu na neku bočnu granu koja se pruža povoljno po položaju. Kada se prevede na bočnu granu poželjno je ispod nje da se ukloni jedan ili dva konkurenta, da bi uzela primat i vukla – i retke su greške, čak iako se dese mogu se korigovati sledećom rezidbom.

– Ne mogu tu da se naprave neke drastične greške. Mogu ako se iseku sve rodne grane, ali to je retko. Najbolje je ići sa blagom rezidbom. U junu se formira rod za sledeću godinu, pa ako je i došlo do greške u zimskoj rezidbi to se može korigovati u junskoj – još jedan od problema može biti i prerano kretanje vegetacije.

Z. D.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18