Tretiranje voćaka u rano proleće

Tretiranje voćaka u rano proleće doprinosi opštem zdravstvenom stanju svakog stabla, štiti pupuljke, lišće i cvetove od prvih oštećenja koja mogu biti značajna. Na koji način, čime i koje se bolesti suzbijaju ovim tretmanom za Dobro jutro je govorila Ivana Obradović, savetodavac u PSS Prokuplje

– Od insekata koji se suzbijaju ovim zimskim ili sada već ranim prolećnim tretiranjem su: biljne vaši, štitaste vaši, krvava vaš, mrazovci, gubar, kukavičja suza, jabukin cvetojed, jabukin, šljivin, breskvin moljac, kruškina buva, razni smotavci, crvena voćna grinja i šljivina štitasta vaš – objašnjava Ivana Obradović, dok se od prouzrokovača bolesti, po njenim rečima suzbijaju:

– Taphrina deformans, T pruni, Venturia inaequalis, Venturia pyrina, Monilinia spp., Stigmina carpophilla. i mnogi drugi patogeni – rekla je savetnica, uz napomenu da je najbolje tretiranje pred samo kretanje vegetacije, što znači da bi već sad to trebalo raditi.

– Najbolje rezultate daje tretiranje pred samo kretanje vegetacije. Temperatura pri kojoj se vrši tretiranje treba da bude viša od 5° C. Nikako po vlažnom i hladnijem vremenu jel može biti fitotoksično za biljku kao ni u bubrenje pupoljaka ili cvetanje – od preparata, što je već poznato voćarima, najbolje je, koristiti one na bazi bakra.

– Koriste se preparati na bazi bakra kao fungicida sa preparatima na bazi mineralnog ulja koji deluju na štetočine. Mehanizam delovanja mineralnog ulja je fizičke prirode tako što ulje prekriva prezimljujuću formu insekata i grinja, sloj ulja onemogućava pristup kiseonika štetočini (sprečava disanje-izaziva gušenje) koje na taj način uginjavaju. Prednost mineralnih ulja u odnosu na insekticide je što štetočine ne stiču rezistentnost prema njima – biljke je, kako kaže Ivana Obradović, potrebno dobro okupati kako bi sredstvo dospelo do svih pukotina, rana na biljci u količini i koncentraciji preporučenoj na sredstvu.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18