Proređivanje cvetova šljive povećava rod

Pod povoljnim uslovima sredine, stabla šljive obilno zameću plodove. Preveliki broj plodova na stablu narušava odnos između plodova s jedne, i lisne površine sa druge strane. To za posledicu ima sitnije, manje atraktivne plodove, alternativno rađanje, lomljenje grana, prevremeno opadanje plodova, produžen period sazrevanja i lošiji kvalitet plodova, veću potrošnju rezervnih hranljivih materija i slabiju otpornost prema niskim zimskim temperaturama. Za ostvarivanje redovnih prinosa ovih voćnih vrsta i zadovoljavajuće krupnoće i kvaliteta plodova, neophodno je broj plodova prilagoditi lisnoj površini, tj. umanjiti broj plodova po stablu. Ovo je jedna od najvažnijih pomotehničkih mera u okviru voćarske proizvodnje. Jače proređivanje neophodno je u slučaju da su plodovi namenjeni upotrebi u svežem stanju.

Postoje tri osnovna načina za smanjenje zametanja plodova kod kajsije, šljive i trešnje, a to su proređivanje/inhibicija obrazovanja rodnih pupoljaka, proređivanje cvetova i proređivanje plodova. Proređivanje rodnih pupoljaka je najbolji način za smanjenje zametanja plodova, jer stabla ne troše energiju ni resurse na otvaranje prevelikog broja cvetova ili zametanje plodova, te nema nepotrebne konkurancije među plodovima za vodom, mineralnim materijama ili fotoasimilatima. Nedostatak ovog metoda je taj da se broj cvetnih pupoljaka ne može precizno smanjiti, niti se može osigurati da će svi preostali rodni pupoljci na stablima da zametnu plodove.

Zastupljenost rodnih pupoljaka u krošnji može se smanjiti fizičkim ili hemijskim metodama. Fizičke metode podrazumevaju letnju ili zimsku/prolećnu rezidbu jednogodišnjih porasta ili majskih buketića. Na ovaj način se značajno može umanjiti potreba za kasnijim proređivanjem plodova. Zastupljenost rodnih pupoljaka u krošnji se može smanjiti i primenom hemijskih sredstava na bazi giberelina (GA3).

Kod nekih sorti šljiva da bi se smanjila rodnost i otklonila alternativna rodnost, a ujedno i dobili što krupniji plodovi, radi se proređivanje cvetova ATS-om ili okvašivačem Sylwetom.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18