Zahlađenje nije oštetilo voće u Vojvodini

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je za Dobro jutro da zahlađenje za sada nije oštetilo voće u Vojvodini.

– Do sada je procvetao badem koga ima malo, džanarike i rane sorte kajsija koje imaju kratko cvetanje tako da tu znatnih problema niti oštećenja nije bilo, dok jabuka, kruška i trešnja još nisu procvetale. Osim toga, samo je dva do tri dana temeratura vazduha bila iznad proseka, pa nismo primetili ni pčele i stoga nije došlo ni do oprašivanja. Prema prognozama meteorologa, naredna dva dana temperature ispod nule se očekuju u Kuli i njenoj okolini, pa voćari u tom periodu mogu da koriste antifrost sistem koji je i najefikasniji – navodi profesor Keserović i kaže da uz taj njega mogu da se zaštite zametnuti plodići.

Preporučuje i zadimljavanje kao vid zaštite, ali pod uslovom da su u pitanju manje površine voćnjaka, a kaže i da su preparati s aminokiselinama vrlo pogodni za ovu namenu. Takođe, savetuje voćare da uključe noću na sat do dva i sisteme za navodnjavanje kap po kap, ukoliko ih, naravno, imaju.

Lj. M.

razvojnifv.png

RAZNO

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a