Čaj opušta, leči, briše bore, budi magiju…

 Od kada je u drevna vremena otkriven, čaj je postao neizostavni deo načina života različitih naroda. Za neke je predstavljao običaj, za neke simbol statusa, za neke uživanje, za neke zdravlje. U hiljadama godina dugoj istoriji čaja, priprema i ispijanje predstavljaju neprekidno  traganje, kombinovanje i isprobavanje.

 Kina se smatra domovinom čaja – prvom zemljom u kojoj se čaj gajio i koristio, a odatle se proširio po celom svetu. Vremenom čaj dobija raznoliku namenu – upotrebljavao se kao lek, hrana, zamena za alkoholna pića i na kraju kao topli napitak. U Srbiju su ga doneli Rusi, a u modu kod nas ulazi krajem devetnaestog veka, kada u gradovima  počinje običaj okupljanja na čajankama. O njegovom velikom ugledu svedoči i to što su bogate porodice u periodu između dva rata, na drugi dan krsne slave organizovali tzv. čaj u pet.

Čaj je polako ali sigurno postao omiljeni napitak miliona ljudi širom sveta. Veoma je prihvaćen zbog njegovih umirujućih efekata, a koristi se i za čišćenje organizma ili kao preventiva raznim bolestima. Neke vrste čaja mogu da ojačaju imunitet, druge da povećaju plodnost, umire bolove u stomaku ili imaju uspavljujuće dejstvo. Poznati su i  čajevi koji se preporučuju za smanjenje telesne težine, kao i za poboljšanje izgleda kože.

Kao osvežavajuće piće koje ima lekovita svojstva,  u svetu se pije neuporedivo više nego kafa. Čajevi hidriraju poput vode, ali sadrže i dodatni bonus – antioksidante. Ljudi koji ujutru popiju čaj umesto kafe smireniji su i čitavog dana koncentrisaniji. U stvari, ne postoji doba dana koje nije dobro za čaj.

Od kada je u drevna vremena otkriven, postao je neizostavni deo načina života različitih naroda. Za neke je predstavljao običaj, za neke simbol statusa, za neke uživanje, za neke zdravlje. U hiljadama godina dugoj istoriji čaja, priprema i ispijanje predstavljaju neprekidno traganje, kombinovanje i isprobavanje. I svaka šoljica čaja danas je jedinstvena upravo zbog načina na koji se sprema, šolje u koju se sipa, uživanja onoga koji će ga popiti… I zato je obojena posebnom aromomom, toplinom i mirisom za svaki trenutak vašeg dana.

Za uživanje u šolji čaja danas više ne postoje pravila. Otkrijte šta je vaš način. I potražite posebno mesto. Možda ćete poželeti da se u snežnim zimskim danima i noćima ušuškate u omiljenoj fotelji sa toplom šoljicom opuštajućeg čaja od hibiskusa. Ili ćete vrele letnje dane osvežavati ledenim čajem od listića nane na terasi sa pogledom na more. Možda ćete utopliti kišno popodne nežnom aromom kamilice, ili dočekati noć uz zavodljivu mešavinu listića zelenog čaja i latica jasmina… Istražite, spajajte najraznovrsnije divne ukuse, u skladu sa svojim željama i potrebama. I – magija je tu!

 Da bi se pravilno iskoristila sva blagotvorna svojstva pojedinih vrsta čajeva, potrebno je znati kako se pripremaju i kada koriste.

 Čaj nam pomaže da uspešnije savladamo  duhovne i fizičke napore. On je pomoć prilikom opuštanja, daje nam  energiju i zdravlje, sredstvo je za uživanje, u druženju i razonodi. Pijenje čaja smatra se finim kultivisanim uživanjem. Preporučuje se da se  čaj pije stalno i svakodnevno:

čaj ujutro budi, osvežava dah i misli, podržava kreativnost i podstiče volju (crni i zeleni čaj, šipak, voćni čajevi);

čaj u podne opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava probavu, posebno teško svarljive  hrane, vraća organizmu vodu (maštovite biljne mešavine, voćni čajevi, čajni kokteli, na svoj način pripremljeni domaći ledeni čajevi…);

čaj uveče opušta od napora dana, umiruje, uspavljuje, daje osećaj mira i zadovoljstva, olakšava probavu i osigurava bolji i mirniji san (biljni čajevi: metvica, kamilica, matičnjak, ili čajne mešavine);

čaj zimi greje, opušta, ispunjava duge večeri, pobuđuje volju, daje energiju;

čaj leti osvežava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljne količine vode, vitamina i ostalih mikroelemenata, čisti organizam od toksina, podiže energiju…

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18