Vaskršnji običaji najraznorodniji

Vaskrs se slavi tri dana, do Vaskršnjeg  utorka. Veliki petak je dan najstrožeg posta, jer se obeležava Hristovo raspeće, njegovo stradanje i golgota, koju je podneo u odbrani hrišćanske vere. U Vojvodini se tog dana pripremaju rezanci s makom, orasima i valjuške. U Centralnoj Srbiji sprema se riba, pasulj i kuvani krompir. Običaji nalažu da se ne rade poslovi u kući i na njivi. Toga dana, a u nekim krajevima i na Veliki četvrtak, farbaju se jaja. Najčešće se boje u crveno, koja simbolizuje Hristovu krv, ali i vaskrsenje, radost i veselje. Osim crvenih, u korpama će se naći jaja ofarbana u svim bojama i ukrašena na bezbroj načina.

Prvo crveno jaje koje se ofarba naziva se čuvarkuća i ono se, kako mu i samo ime kaže, ostavlja da „čuva kuću“ do narednog Vaskrsa, dok se ostala jedu ili poklanjaju. Čuvarkuća se smatra zaštitnikom doma i porodice za narednu godinu.  Kad se nova čuvarkuća izdvoji, onda se polomi ono od prethodne godine. Staro se baca u reku, jer se veruje da na taj način odnosi sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao. U nekim delovima Šumadije čuvarkuća se zakopava u vinograd ili baštu, da štiti rod od grada, a poneko ga daje i stoci.

Pogača se mesi na Veliku subotu. Zove se Uskršnjak i obavezno se ukrašava, baš kao i jaja. Hleb se mesi da usevi rode i da stoka bude zdrava. Mesi se od pšeničnog brašna, a kiti se bosiljkom za zdravlje ukućana i u njega se stavljaju farbana jaja. Može da bude i od slatkog testa, ali obavezno je okruglog oblika.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18