Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Јабуке без цвета и рода

Јабуке без цвета и рода

596

Да ли сте чули да јабуке штрајкују? А видели? Ако до сада нисте, били сте у прилици и да чујете и видите прошле, и пре две године. У многим, чак и плантажним воћњацима јабуке нису цветале па је зато изостала и берба. Иако је шаљивџијама то тако деловало, јабуке нису штрајковале. То је била само њихова реакција на екстремне климатске прилике у текућој и обилан род у претходној години који их је исцрпео. На ову појаву осврнуо се и дипломирани инжењер Зоран Јанковић из Пољопривредне саветодавне службе у Београду.

Пише: Светлана Мујановић

Према његовим речима, алтернативност у рађању код јабуке је уобичајена појава, условљена већим бројем чинилаца. Најчешћи разлог је преобилан род у претходној вегетацији. Сорте високог родног потенцијала склоне су прерођавању и њима се мора посвећивати посебна пажња у одржавању континуитета родности и квалитета. Оне се зато орезују, прихрањују и по могућству наводњавају с посебном пажњом.

Суша, врућина и преклапање фенофаза

Науци су добро познати узроци такозваног алтернативитета. Најпростије објашњење ове појаве, које ће бити лако прихватљиво сваком воћару, јесте преклапање, односно, истовремени пролазак воћака кроз фенофазе сазревања плодова у текућој и диференцијације родних пупољака за наредну вегетацију. На то се последњих година надовезују и суша и екстремно високе летње температуре.

Природно, свака биљка тежи да остави потомство. Код јабуке то значи да плодови, који су носилац наредне генерације, имају приоритет у снабдевању хранљивим материјама, док су цветни зачеци на другом месту.

– До слабе припреме рода за наредну вегетацију може доћи услед неповољних климатских услова, као што су високе тропске температуре и дуготрајна суша, изостанак редовне неге, правовремене заштите и прихране – указује инж. Јанковић.- То доводи до смањења физиолошких активности, често и дефолијације, а све то има за последицу смањен прилив хранљивих материја за нормалну исхрану генеративних органа.

Оно што воћаре збуњује и због чега неспремни дочекују пролеће и изостанак цветања, јесте чињеница да током зимског прегледа гранчица на родност виде нормално развијене пупољке који, у време цветања, уместо цветне гроње дају лисну розету. Ова појава је посебно уочљива у високоинтензивним засадима са спроведеном пуном агротехником и помотехником, оптималним нормама ђубрења и наводњавања и правовременим и ефикасним проређивањем плодова у претходној вегетацији. С друге стране, у засадима јабука који су имали слабију негу, ова појава изостаје, или је знатно слабијег интензитета.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us