Beli mladari vinove loze

Na samom početku vegetacije u vinogradu, treba obratiti pažnju na pupoljke i lastare zbog moguće pojave pepelnice. Pepeplnica vinove loze prezimljuje u pupoljcima – u obliku micelije između ljuspica pupoljaka ili u obliku plodonosnih tela kleistotecija na stablu čokota, odnosno otpalom materijalu u vinogradu. Pepelnica koja je prezimila u pupoljcima, u proleće može dati „bele mladare“ što ukazuje na početak zaraze.  Drugo značajno oboljenje u prvim fazama porasta jeste crna pegavost ili fomopsis vinove loze, koja se naročito razvija ako je proleće prohladno. Karakterišu je mrke pege koje se javljaju po listovima, a na lastarima prisutne su nešto tamnije oivičene pege, usled kojih dolazi do ulegnuća, pojave rak-rana, što se manifestuje dok je lastar zelenkast.

Prilikom redovne zaštite od pepelnice i plamenjače suzbija na taj način i fomopsis. To su preparati na bazi aktivne materije mankozeb i metalaksil. Oni se preporučuju u početnim fazama razvoja, a tretmani zavise od vremenskih uslova. Obično se obavljaju u drugoj dekadi aprila i početkom treće, a ako je vreme hladnije, onda početkom maja. Reč je o zaštitnim merama koje su uobičajene u aprilu ili početkom maja, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Odmah po završetku zimske rezidbe, i svih radnji koje slede nakon tog posla, poželjno je tretirati vinograd bakarnim preparatima. Bakar sprečava klijanje spora gljiva, koje na njega ne razvijaju rezistentnost. Prilikom obavljanja tog tretmana potrebno je da temperatura bude iznad 5 do 7 stepeni Celzijusovih. Obično se tretman bakrom primenjuje krajem marta, kada se završe pomenute operacije u vinogradu.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime