Lucerka najbolja za senažu

Brojne su prednosti pripremanja kabaste hrane na ovaj način manja je zavisnost od vremenskih prilika ukoliko se priprema dobeo isplanira,manji su gubici u smislu hranljive brednosti,ušteda u skladiranju, potrebno je manje prostora u odnosu na sušenu masu i naravno i naravno ukoliko je adekvatan prostor gde se skladišti senaža i ukoliko su priprema i spremanje obavljeni u dobrim uslovima i ispoštovana procedura što nije uticalo na kvalitet onda tako spremljena hrana ima neograničenu dužinu čuvanja. Senaža se može pripremiti od vlatastih trava, leguminoza ili travnoleguminoznih smeša.

Kada kositi lucerku za pripremu senaže?

Optimalno vreme košenja lucerke je kada u zelenoj masi ima 21-23 % sirovih vlakana u SM, zato što je tada udeo energije i proteina najveći.Visina košenje bi trebala da bude 5-7cm zbog toga bi noževi trebali biti oštri i zato bi trebali pre početka spremanja silaže proveriti u kakvom je stanju mehanizacija,da li su noževi oštri,da ne bi u toku radova imali probleme.

Zavisno od spoljne temperature poželjno je provenjavanje mse 40-45 % SM, naveče košenje, a ujutro skupljanje, nekada je moguće ujutro košenje i posle 3-4 sata sitnjenje kada je toplije, jer se masa brzo prosuši.Ako je masa vlažna fermentacija ide u pravcu stvaranja buterne kiseline, a ako je previše suva, teže se gazi i skladišti.

Optimalna dužina seckanja je 0,7-1,5cm. Isitnjenu masu nanositi u tanjim slojevima, debljina do 40 cm da bi se masa mogla dobro ugaziti, prilikom gaženja spajati tragove guma. Da bi se efikasno rešio problem male količine šećera i visoke puferne vrednosti u leguminozama, koriste se odgovarajući ugljenohidratni dodaci (pri siliranju višegodišnjih leguminoza) ili se obavlja združena setva jednogodišnjih leguminoza i žita. Po toni senaže dodati 50kg kukruzne prekrupe, da bi fermentacija bila bolja.

Posle završenog punjenja i dobrog sabijanja pokrivanje folijom,a na nju vreće sa peskom kako bi se izvršio pritisak na masu. Nikako ne treba stavljati zemlju ili rasut šljunak, jer posle senaža može da se zagadi zemljom i šljunkom, što može umanjiti kvalitet, a dovesti i do određenih bolesti.

Duška Petrović, PSS Prokuplje

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18