Sneg zavejao Šumadiju

Aprilski sneg u Šumadiji pada neprekidno od prošle noći. U brdskim područjima dostigao je visinu od 35 do 40 centimetara i prekrio tek napupelo voće. U nižim predelima snežni pokrivač je od 10 do 20 centimetara. Sneg je mokar i težak, što dodatno pravi probleme povrtarima sa plasteničkom proizvodnjom.

Mokar sneg se zadržava na najlonima, te su proizvođači koji gaje povrće u plastenicima u dežurstvu kako bi konstrukcije izdržale težinu snega. Njima ne odgovara ni sutrašnja vremenska prognoza u kojoj se najavljuje nastavak padavina. Savetodavci za voćarstvo još se ne izjašnjavaju o eventualnoj šteti u voćnjacima širom Šumadije.

Na putevima u većini sela u Šumadiji sneg se zadržava na kolovozu, te su mnogi žitelji odložili današnje obaveze. Na putnom pravcu ka Rači Kragujevačoj, u selu Sobovica, jutros se dogodila saobraćajna nezgoda, kada je autobus skliznuo sa puta. U ovoj nezgodi lakše je povređeno 18 putnika.

Biljana Nenković

Foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno