Proređivanje cvetova šljive, kajsije i trešnje

Pod povoljnim uslovima sredine, stabla šljive, kajsije i trešnje obilno zameću plodove. Kod šljive je to slučaj kod čačanske rodne, kod kajsije kod sorte novosadske rodne, a često i kod trešnje, pogotovu kod samooplodnih sorti, kao i kod stranooplodnih kao što su Ferovia i Karmen. Preveliki broj plodova na stablu narušava odnos između plodova s jedne, i lisne površine sa druge strane. To za posledicu ima sitnije, manje atraktivne plodove, alternativno rađanje, lomljenje grana, prevremeno opadanje plodova, produžen period sazrevanja i lošiji kvalitet plodova, veću potrošnju rezervnih hranljivih materija i slabiju otpornost prema niskim zimskim temperaturama. Za ostvarivanje redovnih prinosa ovih voćnih vrsta i zadovoljavajuće krupnoće i kvaliteta plodova, neophodno je broj plodova prilagoditi lisnoj površini, tj. umanjiti broj plodova po stablu. Ovo je jedna od najvažnijih pomotehničkih mera u okviru voćarske proizvodnje. Jače proređivanje neophodno je u slučaju da su plodovi namenjeni upotrebi u svežem stanju.

Postoje tri osnovna načina za smanjenje zametanja plodova kod kajsije, šljive i trešnje, a to su proređivanje ili inhibicija obrazovanja rodnih pupoljaka, proređivanje cvetova i proređivanje plodova. Proređivanje rodnih pupoljaka je najbolji način za smanjenje zametanja plodova, jer stabla ne troše energiju ni resurse na otvaranje prevelikog broja cvetova ili zametanje plodova, te nema nepotrebne konkurencije među plodovima za vodom, mineralnim materijama ili fotoasimilatima. Nedostatak ovog metoda je taj da se broj cvetnih pupoljaka ne može precizno smanjiti, niti se može osigurati da će svi preostali rodni pupoljci na stablima da zametnu plodove. Zastupljenost rodnih pupoljaka u krošnji može se smanjiti fizičkim ili hemijskim metodama. Fizičke metode podrazumevaju letnju ili zimsku/prolećnu rezidbu jednogodišnjih porasta, ili majskih buketića. Na ovaj način se značajno može umanjiti potreba za kasnijim proređivanjem plodova. Zastupljenost rodnih pupoljaka u krošnji se može smanjiti i primenom hemijskih sredstava na bazi giberelina (GA3).

Kod nekih sorti šljiva, da bi se smanjila rodnost i otklonila alternativna rodnost, a ujedno i dobili što krupniji plodovi, radi se proređivanje cvetova ATS-om ili okvašivačem Sylwetom.

U pojedinim godinama, pogotovu kod samooplodnih sorti trešnje, ali i kod stranooplodnih kada je dobra oplodnja i ne postoji opasnost od pojave niskih temperatura, poželjno je da se uradi proređivanje cvetova. Proređivanje cvetova je moguće uraditi preparatima ATS 1,2 1,5%, ili se može koristiti Sufaktant Silwet L-77 0,1 do 0,2 odsto u vreme 60 do 80 % punog cvetanja. Pored šljive i trešnje, u pojedinim godinama, pogotovu kod samooplodnih sorti kajsije, dođe do velikog zametanja plodova pa plodovi ostaju sitni, a takvi zasadi ulaze u alternativnu rodnost. Takav slučaj često bude kod novosadske rodne. Ako nema opasnosti od niskih temperatura, onda se u cvetanju, kada je otvoreno 60 do 80 odsto cvetova, radi proređivanje ATS om 1 do 1,2 % ili Silwetom L-77 u koncentraciji 0,1 do 0,12. Za povećanje mase ploda od svih biljnih regulatora rasta najveći uticaj ima NAA 20 ppm.

Kod ovih voćnih vrsta važno je obratiti pažnju na to kakvi su uslovi bili za vreme oprašivanja i oplodnje i kakve se temperature očekuju u narednih 7 do 10 dana posle cvetanja, da ne bi došlo do izmrzavanja zametnutih plodića koji su najosetljiviji na pojavu prolećnih mrazeva.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18