ZRENJANIN: Prvi internacionalni banatski festival vina

Prvi internacionalni banatski festival vina održaće se u petak, 6. marta u zrenjaninskoj hali sportova „Medison“. Pored tradicionalnog takmičenja „Najbolje vino Banata 2020“, za posetioce će biti organizovana i prodajna izložba vina, sireva, meda i suhomesnatih proizvoda. Neće izostati ni kulturno-umetnički program, a edukativnom delu festivala posvećena je posebna pažnja.
„Mogućnost za razvoj organskog vinogradarstva u Vojvodini“ tema je o kojoj će govoriti prof. dr Dragoslav Ivanišević, direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo i hortikulturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dok će prof. dr Vladimir Puškaš, koordinator Odeljenja za vino i alkoholna pića Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu pričati na temu „Primena savremenih tehnoloških postupaka u proizvodnji vina u malim vinarijama“. Predsednica Vinske akademije Srbije msc. Ljubica Radan izabrala je temu „Vinski bonton i čitanje vinskih etiketa“.

Tokom drugog dela stručnih predavanja govoriće se o navikama potrošača i potrošnji vina u Srbiji, mogućnostima plasmana malih vinarija i banatskom vinskom putu i afirmaciji u turizmu Vojvodine. O ovim temama govoriće prof. dr Branislav Vlahović sa Departmana za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, dr Anton Puškarić s Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda i dr Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine.
Organizatori i suorganizatori ove manifestacije su Grad Zrenjanin, Turistička organizacija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanin, Udruženje „Klub vina“ i drugi.
Manifestaciju će otvoriti pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
J. B.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18