Srbija ima mesto na gastronomskoj mapi sveta

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović izjavila je u Beogradu na svečanoj promociji Go&Mijo za 2023. da TOS drugu godinu zaredom ima saradnju sa tim prestižnim gastronomskim vodičem, jer je gastronomija sastavni deo turističke ponude Srbije.

“Ono što možemo da vidimo po svim istraživanjima, gastronomija je jedan od pet ključnih motiva za dolazak turista u Srbiju i ono što je još važnije, jedan od tri glavnih pozitivnih utisaka koje ponesu sa naše destinacije“, rekla je Labović na predstavljanju gastronomskog vodiča u beogradskom hotelu “Hajat“. Prema njenim rečima, saradnja sa tim renomiranim svetskim gastronomskim vodičem, koji je prisutan u 27 zemalja sveta, na četiri kontitnenta, pokazuje da je Srbija zauzela svoje mesto na gastronomskoj mapi sveta. Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić rekao je da je u prva tri meseca ove godine, zahvaljujući dobroj ponudi, u Srbiji povećan broj stranih turista za 38 odsto, što je rezultiralo i povećanjem broja noćenja za 58 procenata.

“Naši ugostitelji se ne opredeljuju samo za tradicionalne oblike ugostiteljstva i hranu i pića sa autentičnim geografskim poreklom, sve više uzimaju moderne stvari i primenjuju ih u ponudi i upravo je i to dovelo da u faktički dva vodeća gastronomska vodiča na svetu od prošle godine imamo i restorane i ugostiteljske objekte Srbije, koji će svakako doprineti boljem imidžu naše zemlje“, rekao je Kandić.

Tanjug

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za