Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Пет фактора за добру облачинску вишњу

Пет фактора за добру облачинску вишњу

793

Облачинска вишња је сорта која потиче из Србије и једна је од најзначајнијих сорти вишања у региону. За успешан узгој облачинске вишње потребно је обратити пажњу на неколико кључних фактора:

  1. Климатски услови: Облачинска вишња преферира умерено континенталну климу, с хладним зимама и топлим летима. Важно је да у време цветања не дође до ниских температура или мраза који могу оштетити цветове и смањити количину рода.
  2. Тло: Најбоље успева на дубоком, плодном и добро дренираном земљишту. Важно је да буде богато хумусом и да има неутралан рН.
  3. Садња: Саднице облачинске вишње треба садити у јесен или пролеће, када су услови за раст најбољи. Размак између садница требало би да буде око 5 метара, како би се осигурала довољна количина светлости и ваздуха за сваку биљку.
  4. Нега: Редовито заливање и ђубрење кључни су за здрав раст и развој облачинске вишње. Препоручује се примена органских ђубрива и редовно уклањање корова, како би се осигурао довољан приступ води и храњивим материјама.
  5. Берба: Облачинска вишња сазрева крајем јуна или почетком јула. Берба треба да буде пажљива и не сме се с њом превише чекати, како би се спречило пропадање плодова. Важно је да се плодови беру заједно с петељкама, како би се спречило оштећење плода и продужила му се трајност.

Р.Д.Ј.