Zdrava ishrana konja – kvalitetna životinja

Konji spadaju u nepreživare i imaju srazmerno mali, jednostavan želudac. Spadaju u biljojede, tako da se njihova ishrana bazira na korišćenju različitih vrsta biljnih hraniva. Da li će konj i u kojoj meri postići maksimum u pravcu reprodukcije, telesne razvijenosti ili radne i sportske sposobnosti, u velikoj meri zavisi od pravilne ishrane. Pravilna ishrana podrazumeva dobro izbalansiran obrok kojim će konj zadovoljiti sve svoje potrebe u hranljivim materijama. U ishrani konja treba da se koriste kabasta i koncentrovana hraniva. Učešće kabastih hraniva kreće se u količini do 2% telesne mase konja.

Najprirodniji, a ujedno i najpovoljniji način ishrane konja jeste paša. To je veoma dobra hrana za konja, budući da ždrebad i odrasli konji mogu sve svoje potrebe u hranljivim materijama da zadovolje na kvalitetnom pašnjaku. Pored toga, boravak na pašnjaku doprinosi dobrom zdravlju, pravilnom porastu podmlatka, poboljšava apetit i ubrzava metabolizam. Ukoliko iz nekog razloga konji ne mogu da borave na paši, treba im davati košenu zelenu masu.

Seno je takođe dobra hrana za konje, naročito livadsko i lucerkino. Daje se u količini ne manjoj od 1% telesne mase grla. S povećanjem rada konja smanjuje se količina sena u obroku , a povećava se količina koncentrata. U ishrani konja može da se koristi i slama i to uglavnom ovsena, seckana na 2-3 cm u količini od 3-4 kg na dan. Silaža se dosta retko koristi i treba biti oprezan jer može da dovede do smetnji u varenju. Koncentrovani dio obroka treba da služi kao dopuna kabastom delu. Najbolje koncentrovano hranivo za konje je ovas. On sadrži optimalan odnos energije i proteina i konjima se daje u zrnastoj formi, mada se ždrebadima i starijim grlima može davati i kao prekrupljen. Od koncentratnih hraniva koriste se još kukuruz i ječam, ali dosta ređe.

Konjima koji borave u štali obrok treba davati u tri porcije. Prvo im se daje kabasta, a zatim koncentrovana hrana. Između ta dva hranjenja treba napraviti pauzu, kada je poželjno i napojiti konja. Obrok konja treba da bude ukusan i da ne sadrži štetne ni toksične materije, jer su konji veoma osetljivi na lošu i pokvarenu hranu, koja može da dovede do ozbiljnih posledica.

R. D. J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18