Piše: Biljana Nenković
Trešnje se od davnina smatraju najboljim voćem za prolećnu detoksikaciju organizma, zahvaljujući antocijaninima, koji im daju karakterističnu crvenu boju. Obilno rađaju, stižu za berbu u maju, ali njihova sezona relativno kratko traje. Iako ranije nije bio običaj da se ostavljaju za zimu, sada je situacija drugačija i sve češće se sočni, crveni plodovi pakuju u tegle. Od trešanja se uglavnom pravi slatko, a u skorije vreme i kompoti, sokovi i džemovi, dok se peteljke ostavljaju za čaj.
Trešnje neutrališu slobodne radikale, koji su odgovorni za degenerativne bolesti, kao što su Alchajmer, kancer ili artritis. Pomažu u prevenciji problema sa srcem, sprečavaju prevremeno starenje ćelija i čuvaju vid. Sadrže vitamin C i aminokiseline, koje pomažu u prevenciji starenja kože, jer usporavaju nastanak bora i staračkih pega.
Šaka peteljki za krepko telo
Jedna šolja trešanja dnevno u sezoni vraća snagu, čisti organizam i pomaže u lečenju anemije. Sadrže kalijum, ali ne i natrijum, zbog čega su pogodne za osobe koje imaju problema sa zadržavanjem tečnosti.
Trešnje se preporučuju i za prevenciju osteoporoze, naročito kod žena u menopauzi, jer sadrže gvožđe i kalcijum. Ovo prolećno voće jedino se ne preporučuje dijabetičarima, jer sadrži veliku količinu šećera i ugljenih hidrata.
Zbog brojnih pogodnosti za zdravlje, trešnje su našle mesto među ostalom zimnicom u špajzu. Potrebno je samo odabrati prave recepte. Dok se slatka i džemovi kuvaju, poželjno je peteljke ostaviti na suncu da se dobro prosuše, a potom ih čuvati za čaj u teglama ili papirnim kesama. Ovaj čaj pomaže u lečenju bubrega i mokraćnih kanala, okrepljuje telo, vraća energiju, a dobar je za osobe koje pate od reume. Priprema je jednostavna: u litru vode prokuvati šaku peteljki i ostaviti da odstoji sat vremena. Pije se po šolja 3 do 4 puta dnevno.
Zdrava grickalica
Trešnje mogu i da se suše. Ukusna su i zdrava užina, iako nisu uobičajene kao sušene brusnice, suvo grožđe, kajsije ili šljive. Sušene trešnje mogu da se dugo čuvaju i sve vreme ostaju kisele i slatke. Zadržavaju čak i svoju živopisnu boju. Postoje tri načina za sušenje trešanja – u dehidratoru, rerni i na suncu.
Za sušenje u rerni trešnje bi bilo poželjno oljuštiti ih i iseći na polovine. Ređaju se u jednom sloju, bez dodirivanja u pleh obložen pek papirom. Suše se na 65 stepeni oko 10 sati. Potom valja isključiti rernu i ostaviti trešnje da se ohlade na plehovima oko pola sata. Potom jednu od trešanja prelomiti na pola. Duž površine preloma ne sme da bude vidljiva vlaga. Ako nije dovoljno suva, ponovo uključiti rernu.
Sušenje na suncu može da potraje duže, ali je jeftinija metoda. Potrebno je pet uzastopnih sunčanih dana. Trešnje se poređaju na rešetku da bi vazduh mogao slobodno da cirkuliše. Ispod i preko trešanja treba staviti gazu iz higijenih razloga. Povremeno ih treba okretati. Rešetke se noću moraju unositi u zatvoren prostor. Posle pet dana dobija se sušena trešnja spremna za zimu.
Osvežavajući kompot
Zdrave i zrele trešnje oprati, skinuti peteljke i stavljati u čiste i sterilisane tegle. U svaku dodati preko trešanja 6 kašika šećera ili manje. Tegle napuniti hladnom vodom do vrha, zatvoriti ih hermetičkim poklopcem i ređati u šerpu u kojoj je na dnu pamučna krpa. Šerpu naliti vodom da prekrije poklopce i ostaviti da vri oko 5 minuta. Izvaditi tegle. Kompot ostaviti na hladnom mestu. Ovako pripremljen može da stoji oko godinu dana.
Vađenje koštica
Čišćenje trešanja za zimnicu jedan je od dosadnijih poslova, koji oduzima mnogo vremena i pravi veliki nered u kuhinji. Jedan od trikova kako da se ovaj posao brže završi je i ovaj s flašom.
Potrebna je flaša s uskim grlom kroz koji ne može da prođe trešnja, ali može koštica, kao i čačkalica ili drvce za ražnjice. Na otvor flaše staviti trešnju i probušiti je. Ako je promer grlića dobar, koštica će pasti u flašu, a očišćena trešnja će ostati na vrhu.
Domaći džem
Sastojci:
1 kg trešanja belih i crvenih
600 do 700 g šećera ili manje ako su trešnje preslatke
sok od 1/2 limuna
cimet po želji
Priprema: Očistiti trešnje od koštica, staviti u šerpu u kojoj će se kuvati džem i posuti ih šećerom. Prekriti ih i ostaviti da odstoje preko noći. Sutradan se preliju sokom od pola limuna i stavi na tihu vatru da se kuva. Sve vreme skidati penu. Usitniti pomoću ručnog miksera ili viljuškom. Gotov džem sipati u vrele tegle, dobro ih zatvoriti i poređati u veću šerpu, na čijem dnu je kuhinjska krpa. Naliti vodom tegle do grlića i ostaviti da vri 10 do 15 minuta. Potpuno ohlađene tegle odložiti u hladnu prostoriju.
Sirup od trešanja
Potrebno:
2 kg trešanja
500 ml filtrirane vode
2 kg šećera
2 kašičice limunske kiseline
po želji cimet
karanfilić
rozetla
Priprema: Koristiti samo zdrave i dobro zrele plodove. Voće se izgnječi rukama u nekoliko navrata i ostavi da se cedi. Sve vreme mora stajati u frižideru u emajliranoj posudi. Nakon 24 sata se procedi. Soku se dodaje šećer i arome po želji, a potom se kuva na tihoj vatri od 3 do 5 minuta. Pre nego što se skine s ringle, dodaje se limunska kiselina. Vruć sirup sipati u čiste i suve flaše i držati na tamnom i hladnom mestu.
Slatko od trešanja
Sastojci:
1 kg trešanja
1 kg šećera
1 limun
Priprema: Trešnje očistiti od koštica i skinuti peteljke. Staviti u šerpu i posuti šećerom. Pokriti i ostaviti preko noći da voće pusti sok. Limun dobro oprati i kolutove rasporediti preko trešanja. Slatko kuvati na srednjoj temperaturi oko 40 minuta, dok se ne dobije potrebna gustina sirupa, a trešnje ne postanu prozirne. Skinuti penu i slatko prekriti vlažnom platnenom krpom da se ohladi. Sutradan sipati slatko u čiste tegle i dobro zatvoriti. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.